Основният фактор за висока продуктивност при овцете е храненето. Особени грижи искат младите животни. Най-добрата храна за тях са

качественото сено;

доброкачественият фураж.

Много добри резултати ще постигнете, ако давате концентриран фураж като смеска

Да, тя е по-скъпа, защото е приготвена от фуражен завод. Но си заслужава да отделите някой лев за нея!

През есента все още основната храна за шилетата се набавя от пашата. Но при влошаване на качеството на тревата те се нуждаят от допълнително подхранване с добре изсушена зелена люцерна, царевица и житни култури.

В планинските и полупланинските райони най-доброто за младите животни е ситното ливадно и планинско сено

С напредване на възрастта на шилетата количеството на концентрирания фураж се увеличава. В края на пасищния период достига 350-400 г дневно.

Метлите се съхраняват, като ги окачите на нивото на главата на животното. Годишната нужда от фураж зависи от наличието на запаси от сено. През зимата клоните от иглолистни смърчови дървета също се изхранват на овцете.
Метлите се съхраняват, като ги окачите на нивото на главата на животното. Годишната нужда от фураж зависи от наличието на запаси от сено. През зимата клоните от иглолистни смърчови дървета също се изхранват на овцете.

Добиване на листников фураж от дъбови гори

Все още листата и младите леторасли са най-богати на хранителни вещества. Листниковият фураж може да замени до 1/3 от грубите фуражи в дажбата.

Захранването с клони се използва като груб фураж. Добрите стопани са събрали метли от брезови и трепетлинови клони

Този фураж съдържа значително количество витамини и минерални соли, което го прави особено ценен през зимата.

Давайте на животните пресни зелени добавки, за да са здрави през есенно-зимния период

Покълналото зърно попълва острия сезонен недостиг на витамини и минерали при животните
Покълналото зърно попълва острия сезонен недостиг на витамини и минерали при животните

Някой ще попита откъде? Много просто - само 10 дни ви трябват, за да получите покълнало зърно

През зимата животните изпитват остър недостиг на витамини, затова е добре, че някои от тях може да си "отгледате" сами.

Обикновено за животните се приготвят кълнове от ечемик, пшеница или овес

Семената се заливат за 1 час в розов разтвор на калиев перманганат. След това се разстилат на 1 слой на дъното на някакъв водонепроницаем съд за еднократна употреба със стени, високи 3-5 см.

Съдът се слага на тъмно място при постоянна температура около 22 градуса. Зърното се оставя да прорасне в продължение на 4 дни. За да стане това, повърхността на зърнения слой трябва да бъде постоянно влажен. За по-слабо изпаряване на водата покрийте съда с капак, но плътно.

На 5-ия ден зърното прораства

И започва да формира коренова система. Тогава се премества на най-светлото място и всеки ден се залива за 1 час с торов разтвор, който след това се излива.

На 6-ия ден се появяват зелени листенца

А на 10-ия ден зелената маса вече е висока 20 см. Тогава се изрязва горната част (до половината на стъблата). А останалата се оставя да расте. След 5 дни резитбата се повтаря.

На финала цялата израснала маса заедно с корените се изхранва на животните, но след като корените предварително са промити с чиста вода.