Трябва да знаете и болестите им

Затворените очи

Причините за очните заболявания са наранявания, замърсяване на водата или липса на витамини.

Симптомите: Костенурките стоят отпуснато на сухата повърхност и не се хранят.

Лечение: Задължително смяна на водата, почистване на очите с тампончета, напоени в отвара от лайка, и хранене с помощта на пинсети с храна, обогатена с витамини.

Ако не се потапят във водата

Те са водни животни и би трябвало да нямат такива проблеми. Но ако се затрудняват при гмуркане и балансират с крайниците си косо към повърхността на водата, това означава, че имат възпаление на дихателните пътища.

Симптомите: Костенурките не могат или трудно се задържат под водата, от носа и устата им излиза слузест секрет. За да подобрите състоянието им, повишете температурата на въздуха и водата, както и влажността. Въздухът обаче не бива да е спарен.

Може да направите инхалация, като поставите костенурките върху решетка, разположена над съд с гореща вода от лайка.

Но парите не бива да превишават 30-35°C!

Гъбични инфекции

Дължат се най-често на замърсена вода, прекалено хладен и влажен въздух, на невъзможност костенурките добре да изсушават черупките си. Кожни промени се наблюдават в гънките на шията, сгъвките на крайниците и между пръстчетата.

Животните се задържат постоянно на сушата и не приемат храна. Мерките за подобряване на състоянието включват облъчване с лъчиста топлина, най-добре утринното слънце, добавяне на противогъбичен препарат във водата и периодично подсушаване на животните.

Повредени черупки

Така наречените некрози са меки, разпадащи се на места по черупката, които увеличават размерите си.

Причините, картината на болестта и лечението са като при гъбичните инфекции. Омекването на черупката се предизвиква от неправилна обмяна на калция, лошо хранене или липса на ултравиолетови лъчи. Най-напред черупката на животните става мека, нараства неправилно и при напредване на заболяването се деформира. Подобрение е възможно само в началния стадий чрез пълноценно хранене с жива храна, добавка на витамини и редовмо облъчване на УВ лъчи.