Черният хайвер не беше включен в товара на транспортния кораб Progress MS-13, но той ще достави маслини, сушени плодове и сладки на празничната трапеза на космонавтите, каза ръководителят на отдела за хранене на Института по биомедицински проблеми (IMBP), където се формират дажби за космонавти, Александър Агуреев.

По-рано беше съобщено, че във връзка с идентифицирането на технически забележки от 1 до 6 декември, изстрелването на товарния кораб Progress MS-13 към МКС е отложено.

По традиция няколко години подред на астронавтите изпращаха черен хайвер с всеки кораб. „В товарния списък на този няма хайвер“, каза Агуреев. Ученият не уточни причините за това.

Новогодишната маса за екипажа на МКС обаче няма да остане празна. „Така нареченият набор от психологическа подкрепа включва: маслини с и без костилки, шамфъстък, фурми, сушени червени боровинки, маринован джинджифил, мед, кедрови ядки, лешници, шоколад и разнообразни сладки“, казва ученият.

В допълнение, корабът ще занесе хрян, кетчуп, консервирани дребноплодни домати и сладки чушки, както и пресни ябълки, грейпфрути, портокали, лимони, лук и чесън.

„Всички продукти имат дълъг срок на годност. Доставят се месец преди началото. Плодовете и зеленчуците - две седмици. Всичко ще зависи от условията, при които ще се съхраняват. Те ще издържат преди изстрелването“ , каза той.