Продукти:

За основата: 90 г брашно, 35 г смени бадеми, 60 г масло, 50 г захар, 1 жълтък, щипка сол.

За крема: 250 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 20 г брашно, 15 г царевично нишесте, 50 г захар, ванилия на вкус

Освен това са ви нужни: 3 круши, 20 г масло, 40 г захар.

Приготвяне: Нарежете студеното масло на кубчета, добавете брашно, смлените бадеми и щипка сол. Смачкайте и претрийте до получаването на маслени трохи. Добавете жълтъка, който предварително леко сте разбили със захарта. Омесете енергично всички продукти до получаването на еднородно тесто.

Оформете блат и оставете в хладилника за няколко часа. Разточете охладеното тесто и го прехвърлете в тортена форма със свалящо се дъно и диаметър около 20 см. Върнете го отново в хладилника за още 30 минути.

Притиснете блата с тежест, така че да не се надига и печете около 15 минути.

За крема разбийте жълтъците със захарта, нишестето, брашното и 50 мл мляко.

Загрейте останалото мляко. Изсипете горещото мляко в жълтъчната смес и поставете на слаб огън. Варете крема до сгъстяване (не забравяйте да бъркате постоянно). Охладете готовия крем до стайна температура.

Почистете крушите от кората и сърцевината и ги нарежете на четвъртинки. Разтопете маслото и захарта в тиган. Добавете крушите и оставете да къкрят до омекване.

Сипете крема върху полуготовата основа и подредете отгоре крушите, като леко ги притискате, за да потънат в крема. Печете още 30 минути.

Тартът с круши може да се яде топъл, ако предпочитате кремът да ви е по-течен, или изчакайте да изстине и да се стегне.