Група учени от Еврейския университет в Йерусалим, ръководена от проф. Шарони Шафир изследва ефекта върху здравето на пчелите с дисбаланс между омега-3 и омега-6 мастните киселини, открити в пчелния прашец.
В интервю за ISRAEL 21 ученият отбеляза, че пчелите инстинктивно балансират съдържанието на протеини, аминокиселини и мастни киселини в храната си, като посещават различни растения, чийто прашец се различава по съдържанието на тези вещества.
Пчеларят може да осигури на пчелите пълноценна храна на основата на захарен сироп, но засега не може да им предложи аналог на естествен прашец с пълен набор от основни хранителни вещества.
Експертите смятат, че пчелите предпочитат да събират прашец, който съдържа Омега-3, и че те, подобно на хората, страдат от нарушение в храненето си поради дисбаваса между двете мастни киселини.
Предвид намаляването на площта на медоносните от диви растения и поради урбанизацията и други фактори, пчелите изпитват нарастващ дефицит на Омега-3. А тази мастна киселина е необходим за нормалното развитие и функциониране на мозъка и нервната им система и е "отговорна" за способността за обучение на пчелите.
Според С. Шафир, недостигът на редица важни хранителни вещества в храната на пчелите напоследък се е превърнал в един от основните фактори, причиняващи високата смърт на тези опрашващи насекоми, заедно с широкото използване на пестициди и доминирането на носителя на вируса на акароза. Недохранването отслабва имунната система на пчелите, намалява тяхната устойчивост на пестициди и вируси.
Ефектите от дисбаланса между Омега-3 и Омега-6 в човешката диета са проучени доста добре. Смята се, че съотношението между тези киселини в съотношение 1: 1 е идеално. Въпреки това, днес в диетата на населението на западните страни съотношението между Омега-3 и Омега-6 е 1:15. Според лекарите това може да е една от причините за разпространението на диментия, депресия, нарушение на хиперактивността с дефицит на вниманието и други заболявания. А в обозримо бъдеще излишъкът от Омега-6 в хранителните продукти може да се превърне в човешки проблем №1.
Недостиг на Омега-3
Научни изследвания за ефекта на дисбаланса между мастните киселини върху здравето на безгръбначните животни не са провеждани доскоро, въпреки че има причини да се смята, че дефицитът на Омега-3 влияе негативно върху развитието и поведението на тези животни. Това заключение бе потвърдено от израелски учени.
По време на един от експериментите, една група пчели беше добавена към хранителния минимум и достатъчно количество Омега-3 беше добавено към втората група. В последния етап на експеримента, в първата група само 45% от пчелите бързо определят разликата в миризмата на захар и сол, докато във втората група - 90%.
Във втория експеримент една група пчелни семейства е била хранена само с храна, съдържаща цветен прашец с Омега-3 в продължение на три дни, а втората група - храна, съдържаща Омега-6. След това поведението на пчелите в продължение на три дни се следи извън кошерите. През първия ден пчелите летят само за да се хранят от източници, съдържащи мастната киселина, която преобладава по-рано в диетата им. На втория ден пчелите започнали да диверсифицират диетата поради полените с „противоположната“ мастна киселина. На третия ден пчелите дават предпочитание на цветен прашец, съдържащ „противоположната“ мастна киселина. В кошера със стъклени стени изследователите наблюдават, че пчели, които носят прашец с „противоположната“ мастна киселина, танцуват по-енергични танци, информиращи други пчели за местоположението на поленовите източници.
Фактът, че пчелите балансират съдържанието на прашец в храната си с Омега-3 и Омега-6, се доказва и от научни изследвания, проведени от холандския учен Хендриксма. Според Шафир израелските изследователи не са си поставили за задача да определят връзката между дисбаланса на мастните киселини в храната на пчелите и такова явление като разпадането на пчелните колонии. Споменатите експерименти са проведени като част от работата на международен консорциум за създаване на пълноценни изкуствени фуражи за пчелите.
Коментари