Последните няколко дни, както и днес бяха необичайно топли за сезона и решихме да се възползваме от хубавото време, за да подхраним пчелните семейства. По принцип не е желателно семействата да бъдат притеснявани по това време на годината, но по-големият проблем ще бъде, ако някое от тях остане без медни запаси и не успее да презимува, споделя пчеларят Пламен Янев на личния си сайт plamenyanev.info. Сигурни сме, че много негови колеги ще са му благодарни за съвета.

 Повечето от семействата в пчелина са добре запасени с мед и едва ли още по това време вече ще са останали гладни. Тези, за които сме сигурни, че имат мед не отваряхме, за да не ги безпокоим излишно. Но отводките, които въпреки есенното подхранване не можаха да съберат достатъчно количество мед, трябваше да отворим и, както стана ясно, не беше напразно, обяснява Пламен Янев.

Той споделя, че при част от отводките пчелите са се качили горе, по горните летви на рамките, което е знак за недостатъчното наличие на мед. Пламе разказва, че за всеки кошер са подготвили по около 400 грама мед, който е в найлонови торбички. Преди поставянето на торбичките върху рамките, разточват добре меда, за да стане достатъчно тънък, така че да не наддига покривната дъска и да може кошера да се затвори добре.

След като торбичките станат достатъчно тънки, преди поставянето надраскват едната страна на торбичката с пчеларска вилица, така че да могат пчелите да взимат от меда, торбичките поставят с надрасканата част надолу, върху мястото, където се намира кълбото. Може някой да използва тензух вместо найлонови торбички и това може би е по - добър вариант, тъй като след като пчелите вземат меда, найлоновата торбичка става на малки парченца и после трудно се почиства от рамките.