България, Кипър, Чехия, Унгария, Полша и Румъния призовават в Регламента за преходните правила на ОСП да се включи възможността за прилагане на Преходната национална помощ, предвидена в член 37 от Регламент (ЕС) № 1307/2013, на финансови нива, не по-ниски от тези за 2020 г.

За прилагане на Преходна национална помощ, както досега в ОСП, призова България по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

Позицията на страната ни, представена от министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, бе подкрепена и от страните Кипър, Чехия, Унгария, Полша и Румъния, съобщават от пресцентъра на агроминистерството.

Министър Танева обясни, че националната помощ би допринесла за осигуряване на сигурност и приемственост при предоставянето на подкрепа на земеделските стопани. Тя подчерта, че финансовите нива не трябва да бъдат по-ниски от тези за 2020 г.

„Предвид актуалното състояние по преговорите за Реформата на ОСП, считаме за напълно обосновано прилагането на преходен период от поне една година преди пристъпване към въвеждането на реформираната политика“, посочи тя.

Според нея, ако преходната национална помощ бъде преустановена, това ще доведе до внезапно и значително намаляване на доходите на засегнатите земеделски стопани. Това би застрашило осигуряването на работни места и развитието на селските райони.