Експерти напомнят, че няма максимално допустимо ниво на микотоксини във фуражите. Дори минималните количества имат пагубен ефект върху животните. Освен това микотоксините се натрупват в организма.
В структурата на дажбите на много млечни кравеферми преобладават царевичният силаж и царевицата. А именно те са най-засегнати от микотоксини.
Те се развиват и натрупват в лошо уплътнения царевичен силаж, съдържащ презрели растения, или при нарушаване на технологията. Това става заради свободен достъп на въздух в силоза, висока влажност и температура, които осигуряват оптимални условия за развитие на микотоксините.
За предотвратяване на острата микотоксикоза при кравите при изхранване на царевица на зърно, трябва да се спазват определени правила. По време на сушене, съхранение и подготовка на зърното за фураж е необходимо да се поддържа чистота на технологичните линии, оборудването и своевременно да се елиминират източниците на влага, да се извършва редовно проветряване на зърното, за да се предотврати популацията на гризачи.