“Помощ! Шареното храстче страда от някакви гадини. Пръсках с БИ-58, но няма резултат. Кажете ми как да го изчистя. Не искам да пламне цялата градина."

Радка Баткова от Благоевград

Храстът е вид евонимус и в повечето случаи е чудесно допълнение към декоративната градина. Отглежда се лесно и расте бързо. Може да се реже и оформя според желанията.

А гадините са вид щитоносни въшки, които с тази си численост ще доведат първо до обезлистване на растението, а после и до фатална загуба.

Щитоносните въшки преминават през няколко стадия на развитие и са доста трудни за унищожаване. Борбата с тях е като игра с времето. На едно и също растение, по едно и също време, има индивиди от различни възрасти.

Идеалният момент за третиране е преди да се скрият под защитното си щитче. Химичните препарати, с които можете да пръскате, са много, но е най-добре да се допитате до специалист в агроаптека.

Опитайте да задушите инсектите. Това може да стане с растителни масла или ако третирате с инсектицид и завържете плътно храста в плик. Повторете процедурата няколко пъти през десетина дни. Уверете се, че въшките се повлияват. Ако падат лесно и са сухи (стават като люспи) при натиск, значи битката е във ваша полза.

За да е по-лесно да третирате и покриете, най-добре орежете по-голямата част от растението. Евонимусът ще се възстанови бързо следващата пролет. Успех!