През есенната е препоръчително да прекопаете почвата около ствола на овощните дървета. Ориентировъчно дълбочината на окопаване трябва да е около 15 см, но все пак зависи от големината на дръвчетата и се съобразява с кореновата им система, за да не се наранят корените им.

С окопаването трябва да се заровят и опадалите листа, които няма да се използват за компостиране. По този начин се унищожават причинителите на струпясването на ябълката и крушата, бялата ръжда по черешата, червените листни петна по сливата, миниращите молци и др. При обработка на почвата загиват и голяма част от почвените неприятели, които зимуват в нея.

След окопаването е препоръчително почвата в околостъблената чаша да се мулчира. Така по-дълго се запазва влагата, а освен това се предпазват по-младите дръвчета от измръзване.