Към това се ориентира ЕК

След като ЕК представи преходните правила за ОСП след 2020 г. по време на заседанията на Специалния комитет по селско стопанство и на Комисията по земеделие в ЕП, стана ясно, че се предлага преходен период от една година и запазване на съществуващите правила, като ще се разрешава харченето на средства от бюджета за следващия период.

По отношение на директните плащания е предвидено държавите членки да продължат процеса на вътрешна конвергенция след 2019 г.

В предложението за преходен период е осигурено продължаване на плащанията по СЕПП, както и по останалите схеми, финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ).

ЕК предлага прекратяване на схемите за преходна национална помощ като обяснява това с преходния характер на схемите до края на 2020 г.

България възразява силно на това, съобщи МЗПГ и иска запазването им на нива, не по-ниски от 2020 г.

По отношение на Програмата за развитие на селските райони е възможно удължаване на настоящия програмен период 2014-2020 за една година в съответствие с Многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г.

Преходните правила следва да бъдат одобрени в рамките на съзаконодателна процедура, която се очаква да продължи до лятото на 2020 г. Предложенията ще бъдат разгледани и в рамките на предстоящото заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз.