Очакваните валежи ще са недостатъчни за преодоляване на почвения дефицит от влага

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

Продължителното есенно засушаване забави развитието на рапицата и зимните житни култури и постави под въпрос оцеляването на част от поникналите посеви. Необичайно ниско за средата на есента е съдържанието на влага при пшеницата в 50- и 100-см почвен слой в по-голямата част от страната. На места в Северозападна България, Софийското поле и Горнотракийската низина (Кнежа, Бъзовец, Лозен, Пазарджик, Пловдив, Сливен) нивото на влагозапасите в еднометровия почвен слой е под 50% от ППВ.

През първата половина на ноември агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури. Очакваните валежи в началото и в края на първото десетдневие в по-голямата част от полските райони ще бъдат недостатъчни за преодоляване на дефицита на влага при зимните житни култури и рапицата.

Валежи със стопанско значение и съществено повишение на почвените влагозапаси в 50-см слой се прогнозират през втората половина на месеца. През повечето дни от този период развитието на зимните житни култури и рапицата в полските райони ще бъде при средноденонощни температури близки до климатичните норми.

В края на второто десетдневие се очаква съществено понижение на температурите и във високите полета, където не са изключени превалявания и от сняг. Ще настъпи затихване на вегетационните процеси при есенниците.

През третото десетдневие на ноември развитието на есенните посеви в по-голямата част от полските райони ще протича с бавни темпове, при температури доближаващи се до биологичния минимум необходим за вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица. Условия за по-активни вегетационни процеси при посевите ще се създават предимно в южните и югоизточните райони на страната. В края на ноември при пшеницата и ечемика ще преобладава фаза трети лист. Фаза поникване ще се наблюдава при по-късно засетите ноемврийски посеви. При част от зимните житни култури в крайните южни и източни райони, които през октомври формираха 2-3 лист, ще се наблюдава фаза братене. При рапицата, вследствие есенното засушаване, само малка част от посевите ще успеят до края на месеца да встъпят в начало на образуване на розетка (5-6 лист).

Прогнозираните минимални температури през месеца, от порядъка на минус 5-8 градуса, са над критичните за изостаналите във фаза поникване зимни житни култури.

През ноември по-подходящи условия за засаждане на овошки и за есенните растителнозащитни пръскания ще има през първата половина от месеца.