Мановият мед се отличава от нектарния с по-високо съдържание на захароза и по-висши захари и по-ниско съдържание на редуциращи захари.

Количеството и съотношението между захарите зависят от:

0 растителния произход на меда;

0 от състава на нектара;

0 интензивността на нектароотделянето;

0 климатичните условия;

0 силата на пчелните семейства и др.

По химичен състав маната значително се различава от цветния нектар. Съществуват различия и в химичните, физичните и биологичните свойства на мановия и нектарния мед.

Най-съществената разлика между мановия и нектарния мед е в съдържанието на минерални вещества. В този мед те са от 5 до 9 пъти повече.

Друга особеност на мановия мед е, че той е по-хигроскопичен от нектарния. Поради това лесно поглъща околната влага и по повърхността си бързо се разрежда и прокисва. Ако остане незапечатан в питите, той също лесно може да прокисне.

Мановият мед създава изненади по отношение на кристализацията -  понякога кристализира по-бавно, понякога дори не кристализира. Но има случаи, когато кристализира в килийките на питите преди изваждането му.