Направете санитарна резитба

Приключи беритбата на плодовете от късните сортове в овощната градина. Въпреки това работата, която трябва да се свърши от градинарите, не е никак малко, нито за подценяване.

Сред най-важните грижи за дръвчетата са: торене, обработка на почвата, санитарна резитба, почистване на опадали листа и плодове, както и някои растителнозащитни дейности.

Препоръчително е след като листата на дръвчетата опадат, задължително да ги съберете, както и ако има плодове по земята. В тях са запазват зарази от болести, зимуват и вредители. Затова е добре те да се унищожат. Листата може да се поставят и в компостния куп, но се размесват добре с другите му съставки. Загнилите плодове е препоръчително да се унищожат.

За да си улесните зимната резитба, сега можа да направите санитарната. При нея се отстраняват всички счупени клонки, както и такива, които видимо са болни или сериозно нападнати от вредители. Изрязаните клони са изгарят, а пепелта се прибавя към торовете, които предстои да се внесат.

МУШМУЛИТЕ

Плодовете на мушмулата са последните, които се прибират от овощната градина. Те узряват много бавно, дори се нуждаят от лагеруване, по време на което омекват и стават годни за консумация.

Първите мразове, дори сняг, не са опасни за мушмулите, така че няма проблем да не бързате с прибирането им.

Може да вземете резници от касис

Ако искате да размножите касиса чрез резници, сега е подходящото време за целта.

Препоръчително е добиването им да стане след окончателното опадване на листата от летораслите.

Зрелите резници се вземат от стъбла, които са дебели около 5-6 мм. Те се нарязват на по две видими пъпки, дължината им трябва да е около 25-40 см.

Резниците могат да се поставят за вкореняване в подходящ съд, а напролет да се засадят в градината
Резниците могат да се поставят за вкореняване в подходящ съд, а напролет да се засадят в градината

Резниците се поставят за вкореняване, като мястото трябва да е много добре подготвено. Препоръчително е около корените на резниците да се насипе пясък, тъй като в него вкореняването става по-лесно.

По този метод може да се размножат и другите видове френско грозде.

Варосване на стъблото

Задължително трябва да варосате стъблата на всички овощни дръвчета, както и на някои по-дебели клони. Прави се дори и при новозасадените фиданки, но при тях разтворът трябва да е малко по-слабо концентриран.

Затова първо варосайте старите овощни дръвчета, след това разредете разтвора и намажете и по-младите.

Преди нанасянето на варта, ако има нужда, кората по стъблото се почиства. Препоръчително е да се направи при по-стари дървета, на които кората е напукана и вероятно е убежище на зимуващи вредители. За почистването се използва телена четка.

МУЛЧИРАНЕ

След като наторите и обработите почвата в околостъблената чаша на дръвчето, може да мулчирате. По този начин ще предпазите корените от предстоящите зимни мразове, ако има сериозно застудяване.

За мулчиране може да се използва слама, дървени стърготини, по-едра фракция торф, както и специални мулчиращи материали, които се предлагат в агромагазините.

Есенното торене е задължително

Внасят се минерални и органични торове

При есенното торене, което е основно за овощните дръвчета и ягодоплодни видове, се внасят минералните и органични торове. Препоръката е сега да се тори с фосфор и калий, а ако се внася азот, той да е в много малки количества, тъй като лесно се измива от почвата.

Много често градинарите пренебрегват торенето с фосфор и калий, тъй като често се пише, че българските почви са добре запасени с тези макроелементи.

Това обаче не е така, дори и да ги има в почвата, те може да са в трудноусвоими за растенията форми.

Ето защо не подценявайте ролята на двата елемента, а ги осигурете като храна за дръвчетата.

Може да ги купите по отделно или в различни комбинации.

А ако използвате тор, съдържащ азот, фосфор и калий, както казахме, азотът трябва да е с малък процент.

Оборският тор също се разпръсква преди да се окопае почвата.

Храна за всички

Торовите норми се определят не само в зависимост от вида на дръвчето, но и според възрастта му. Съвсем естествено, младите дръвчета се нуждаят от по-малко храна, а тези, които дават плодове - повече.

Установено е, че прасковата извлича най-много минерални хранителни вещества, след това ябълка, дюля, слива и круша.

С колко да се тори е най-добре да се определи с почвен анализ. Това обаче е трудно да се направи от любителите, затова се дават ориентировъчни норми.

Например за едно 3-4-годишно дръвче: 20 кг оборски тор, 100 г суперфосфат и 40 г калиев сулфат, а за 7-8-годишно дръвче: 50 кг оборски тор, 300 г суперфосфат и 120 г калиев сулфат.

Обработка на почвата

След като се внесат торовете, почвата трябва да се обработи. Чрез обработката се подобрява структурата на почвата, микробиологичната дейност, аерацията, влагозадържащата способност и др.

Освен това се унищожават зимуващите в почвата неприятели и зарази. Обработката ограничава някои болести и неприятели като: къдравост по прасковата, кривули по сливата, загиване завръзите по дюлята, огнен пригор по круша, дюля и ябълка, ранно кафяво гниене, щитоностни въшки, крушова бълха, листни въшки, акари и др.

В малките дворни градини най-често обработката се свежда до окопаване на почвата в околостъблената чаша. Тя се прави на дълбочина от 10-15 см до 20-25 см в зависимост от големината на дръвчето.

Пръска се срещу някои вредители

Използват се карбамид и медни препарати

Ако ябълковите и крушовите дръвчета, нападнати от струпясване, сте пропуснали да напръскате в началото на листопада, може да го направите сега. След като листата опадат, се прави по-концентриран разтвор - 700 грама на 10 литра вода.

Препоръчително е костилковите овощни видове да се третират с мед съдържащи средства. Може да се използват бордолезов разтвор, шампион и други. Това пръскане е насочено срещу сачмянката. Заразата се провокира през есенно-зимния период, когато има влагата и по-висока температура. Болестта е опасна за праскова, кайсия и череша, а също за вишна и бадем. Третирането е превантивно и срещу ранното кафяво гниене, бактериален пригор, кривули по сливата, огнен пригор, къдравост по прасковата.