Актуални есенни грижи за овощните дървета

02 ноември 2019
Овошки
21420
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
 

Направете санитарна резитба

Приключи беритбата на плодовете от късните сортове в овощната градина. Въпреки това работата, която трябва да се свърши от градинарите, не е никак малко, нито за подценяване.

Сред най-важните грижи за дръвчетата са: торене, обработка на почвата, санитарна резитба, почистване на опадали листа и плодове, както и някои растителнозащитни дейности.

Препоръчително е след като листата на дръвчетата опадат, задължително да ги съберете, както и ако има плодове по земята. В тях са запазват зарази от болести, зимуват и вредители. Затова е добре те да се унищожат. Листата може да се поставят и в компостния куп, но се размесват добре с другите му съставки. Загнилите плодове е препоръчително да се унищожат.

За да си улесните зимната резитба, сега можа да направите санитарната. При нея се отстраняват всички счупени клонки, както и такива, които видимо са болни или сериозно нападнати от вредители. Изрязаните клони са изгарят, а пепелта се прибавя към торовете, които предстои да се внесат.

МУШМУЛИТЕ

Плодовете на мушмулата са последните, които се прибират от овощната градина. Те узряват много бавно, дори се нуждаят от лагеруване, по време на което омекват и стават годни за консумация.

Първите мразове, дори сняг, не са опасни за мушмулите, така че няма проблем да не бързате с прибирането им.

Може да вземете резници от касис

Ако искате да размножите касиса чрез резници, сега е подходящото време за целта.

Препоръчително е добиването им да стане след окончателното опадване на листата от летораслите.

Зрелите резници се вземат от стъбла, които са дебели около 5-6 мм. Те се нарязват на по две видими пъпки, дължината им трябва да е около 25-40 см.

Резниците се поставят за вкореняване, като мястото трябва да е много добре подготвено. Препоръчително е около корените на резниците да се насипе пясък, тъй като в него вкореняването става по-лесно.

По този метод може да се размножат и другите видове френско грозде.

Варосване на стъблото

Задължително трябва да варосате стъблата на всички овощни дръвчета, както и на някои по-дебели клони. Прави се дори и при новозасадените фиданки, но при тях разтворът трябва да е малко по-слабо концентриран.

Затова първо варосайте старите овощни дръвчета, след това разредете разтвора и намажете и по-младите.

Преди нанасянето на варта, ако има нужда, кората по стъблото се почиства. Препоръчително е да се направи при по-стари дървета, на които кората е напукана и вероятно е убежище на зимуващи вредители. За почистването се използва телена четка.

МУЛЧИРАНЕ

След като наторите и обработите почвата в околостъблената чаша на дръвчето, може да мулчирате. По този начин ще предпазите корените от предстоящите зимни мразове, ако има сериозно застудяване.

За мулчиране може да се използва слама, дървени стърготини, по-едра фракция торф, както и специални мулчиращи материали, които се предлагат в агромагазините.

Есенното торене е задължително

Внасят се минерални и органични торове

При есенното торене, което е основно за овощните дръвчета и ягодоплодни видове, се внасят минералните и органични торове. Препоръката е сега да се тори с фосфор и калий, а ако се внася азот, той да е в много малки количества, тъй като лесно се измива от почвата.

Много често градинарите пренебрегват торенето с фосфор и калий, тъй като често се пише, че българските почви са добре запасени с тези макроелементи.

Това обаче не е така, дори и да ги има в почвата, те може да са в трудноусвоими за растенията форми.

Ето защо не подценявайте ролята на двата елемента, а ги осигурете като храна за дръвчетата.

Може да ги купите по отделно или в различни комбинации.

А ако използвате тор, съдържащ азот, фосфор и калий, както казахме, азотът трябва да е с малък процент.

Оборският тор също се разпръсква преди да се окопае почвата.

Храна за всички

Торовите норми се определят не само в зависимост от вида на дръвчето, но и според възрастта му. Съвсем естествено, младите дръвчета се нуждаят от по-малко храна, а тези, които дават плодове - повече.

Установено е, че прасковата извлича най-много минерални хранителни вещества, след това ябълка, дюля, слива и круша.

С колко да се тори е най-добре да се определи с почвен анализ. Това обаче е трудно да се направи от любителите, затова се дават ориентировъчни норми.

Например за едно 3-4-годишно дръвче: 20 кг оборски тор, 100 г суперфосфат и 40 г калиев сулфат, а за 7-8-годишно дръвче: 50 кг оборски тор, 300 г суперфосфат и 120 г калиев сулфат.

Обработка на почвата

След като се внесат торовете, почвата трябва да се обработи. Чрез обработката се подобрява структурата на почвата, микробиологичната дейност, аерацията, влагозадържащата способност и др.

Освен това се унищожават зимуващите в почвата неприятели и зарази. Обработката ограничава някои болести и неприятели като: къдравост по прасковата, кривули по сливата, загиване завръзите по дюлята, огнен пригор по круша, дюля и ябълка, ранно кафяво гниене, щитоностни въшки, крушова бълха, листни въшки, акари и др.

В малките дворни градини най-често обработката се свежда до окопаване на почвата в околостъблената чаша. Тя се прави на дълбочина от 10-15 см до 20-25 см в зависимост от големината на дръвчето.

Пръска се срещу някои вредители

Използват се карбамид и медни препарати

Ако ябълковите и крушовите дръвчета, нападнати от струпясване, сте пропуснали да напръскате в началото на листопада, може да го направите сега. След като листата опадат, се прави по-концентриран разтвор - 700 грама на 10 литра вода.

Препоръчително е костилковите овощни видове да се третират с мед съдържащи средства. Може да се използват бордолезов разтвор, шампион и други. Това пръскане е насочено срещу сачмянката. Заразата се провокира през есенно-зимния период, когато има влагата и по-висока температура. Болестта е опасна за праскова, кайсия и череша, а също за вишна и бадем. Третирането е превантивно и срещу ранното кафяво гниене, бактериален пригор, кривули по сливата, огнен пригор, къдравост по прасковата.

Още от Овошки
0

Един от най-предпочитаните сортове ябълки в последните години от овощарите е Флорина. Дървото расте силно и образува гъста корона. Сортът е добър опрашител

0

Избирайте видове, подходящи за района Засаждането на овощните дръвчета през есента не само се препоръчва от специалистите, но и се практикува от любителите градинари

0

Предстои есенно засаждане на овощните дръвчета. Ако още нямате мушмула в градината, засадете си. Дръвчето цъфти късно, затова почти не страда от пролетните мразове

0

Неприятелят напада още бадем, лешник, кестен Ореховият семеяд е малка пеперуда, която има керемидено-кафяви предни крила и голямо жълтеникаво петно в средата

0

Наш редовен читател сподели, че тази година е имал сериозен проблем със смокинята в градината. Той е наблюдавал, че още през пролетта част от зелените плодове са омекнали още на дървото и са окапали

Последни новини
0

Председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков официално поиска браншът да получи подкрепа от държавата в борбата с климатичните промени

0

На Деветия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ на 28 и 29 ноември в Пловдив ще се обсъждат перспективите пред сектора

0

Чудесни новини за всички пчелари и всички пчели! Гората.бг подарява 100 000 медоносни дръвчета на пчелари от цяла България тази есен. Имате още 3 дни, защото срокът за заявяване е до 25.11.2019 г

0

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) съвместно с Институт за агростратегии и иновации ще организира на 5 и 6 декември 2019 г. в София, в "Генератор", на бул

0

През 2020 г. Европейската комисия ще отпусне 200,9 млн. евро за насърчаване производството на селскостопански и хранителни продукти, в Европейския съюз

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Последното десетилетие е било много успешно за бандата "Ю Ту", що се отнася до продажбите на билети за концерти от турнетата й, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Въведената в Залата на славата на рокендрола група бе обявена за изпълнител на десетилетието от Полстар, след като турнетата й са донесли над 1 милиард долара приходи

Трикратният олимпийски шампион Халил Мутлу посети гроба на Наим Сюлейманоглу 2 години след погребението на легендата в щангите. "Почивай в мир, братко", написа Халил в социалните мрежи. Халил, точно като Наим е роден в България - в село Постник, което е много близо до Птичар, където е родното място на Наим.

Временно изпълняващият президентските функции на Българския футболен съюз Михаил Касабов се срещна в Нион с президента на УЕФА Александър Чеферин и с генералния секретар Теодор Теодоридис по време на тегленето на жребия за плейофите от Лигата на нациите за класиране на Евро 2020. Ръководителят на евроцентралата използва възможността да изкаже