Зимата е вече зад ъгъла. Това означава, че е време да започнете да подготвяте инструментите за зимно съхранение.

За градинаря няма нищо по-важно от инструментите, които използва.

Независимо дали става въпрос за любима лопата, доверен стар трактор или нещо средно, е необходимо работно оборудване, за да постигнете нещата в градината.

Добрите инструменти не са евтини, но ако се отнасяте добре с тях те ще издържат години

А зимата може да се окаже трудна за инструментите и градинското оборудване. Особено, ако те не са почистени и съхранявани правилно.

Ето някои топ съвети за подготовката на градинския инвентар за студените дни, които предстоят.

Инвентаризация още през есента

През ноември и декември се прави инвентаризация на инструментите на овощаря. И се преглеждат плюсовете и минусите на по-старите сред тях.

Определете кои инструменти се нуждаят от ремонт, заточване или подмяна. Ако свършите работата сега, можете да приберете инструментите си, знаейки, че за тях са положени необходимите грижи.

Отбележете си какво ново имате за купуване, което ще облекчи пролетните ви работи

Може би е време да смените старата лопата - продават нови и удобни, които са по-леки и ще облекчат труда ви в градината.

Старите инструменти, които и догодина ще ви вършат работа, почистете добре и приберете в гаража или бараката.

Може да използвате шкурка, за да ги почистите от ръждата, която иначе ги разяжда.

Почистете и смажете

Преди да приберете лопати, гребла и други градински инструменти, е точният момент да ги почистите старателно.

Използвайте твърда четка и малко сапунена вода, за да почистите мръсотията от изминалите пролет и лято. Това не само прави инструментите ви да изглеждат по-добре, но и помага да издържат по-дълго.

Мръсотията, оставена върху инструментите, може да доведе до ръжда и гниене и така с течение на времето да вземе своя данък върху дръжките от дърво и металните остриета.

След като почистите намажете всички открити метални участъци с растително масло. Моторното масло върши работа, но растителното е също толкова ефективно и по-малко токсично. Тънкото покритие на маслото ще предпази от образуване на влага и ръжда.

Уверете се, че сушите инструментите след почистване.

Отстранете всички трески от дървените дръжки с парче шкурка и след това намажете цялата дръжка с ленено масло.

Съхранявайте инструментите на сухо място.

Закачването им е най-добрият вариант, тъй като предпазва инструментите да не събират излишна влага. Освен това поддържа помещенията за съхранение като плевни, навеси и гаражи, чисти и подредени. Уверете се, че зъбите на греблата са насочени надолу и са далеч от пешеходните алеи във вашия гараж или навес за съхранение.

По-внимателно с маркучите

Имайте предвид, че трябва да изключите и съберете всички маркучи и напоителни системи. Ако останат навън през зимата, има вероятност да се спукат. Изцедете ги от водата, залепете всякакви дупки и ги навийте добре, за да избегнете прегъвания, които могат да се превърнат в дупки през зимата.

За да избегнете прегъвания в градинските маркучи, можете да окачите кутия за кафе върху пирона, след което да увиете маркуча около нея. Окачването на маркуч директно върху пирон може да създаде постоянни прегъвания. Освен това свържете маркучите заедно, така че насекомите да не презимуват в тях.

Заточете ножовете

Сега е моментът да заточите остриетата на всички режещи инструменти.

Това включва ножици, машинки за подрязване и дори лопати и мотики. Острият чист ръб ще направи инструментите ви готови да се заемат с всички пролетни задължения, които ви очакват след няколко месеца.

Пила или заточващ камък се справят бързо със задачата и поддържат инструментите ви във върхова форма.

Когато приключите, отново нанесете покритие от растително масло върху металните повърхности на вашите режещи инструменти, за да ги запазите през цялата зима.

Това е и времето за смазване на връзките и шарнирите на всички режещи инструменти. Използвайте добро 3-в-1 масло или WD 40, за да поддържате тези зони в най-добър вид.

Почистете и машините

Що се отнася до подготовката на градинското оборудване за зимата, не забравяйте машините.

Преди да оставите тракторите, тримерите и косачките да почиват, не пропускайте да ги почистите и подготвите за зимата.

Извадете остриетата, наточете ги и ги намажете с масло.

Изстържете или изплакнете цялата натрупана трева и мръсотия. Изключете батерията и запалителните свещи, за да не стартира случайно през зимата.

Грижите за машините през студения сезон могат да бъдат от голяма полза, за да се уверите, че те ще започнат и работят успешно през следващата пролет.

Сменете маслото във всички газови инсталации преди съхранение. Оставете двигателите да работят 15 минути, за да загреят всякакви утайки преди източване. Ако се остави да седи през цялата зима, тази утайка може да бъде твърда в двигателите следващата пролет.

И преди да оставите машините на съхранение, отделете време, за да намажете всички свръзки

По този начин предпазвате най-уязвимите части от оборудването от допускане на образуване на ръжда през зимата.

Не на последно място, не позволявайте на горивото възможността да се издуе през зимните месеци. Или защитете газа вътре със стабилизатор на горивото. Оставянето на горивото в резервоара през зимата може да влоши пластмасовите и гумените части и да образува ръжда на металните.

Можете да оставите двигателите да работят на сухо след последната употреба.

А зимното оборудване в готовност ли е?

Докато подготвяте летните си инструменти за съхранение, не забравяйте да отделите малко време и за зимните.

Ако живеете в район, където са възможни снежни или ледени бури, не забравяйте да си осигурите необходимото, за да се справите с това.

Поставете лопатите за сняг на места с лесен достъп, за да е удобно да стигнете до тях, когато имате нужда.

Генераторите могат да бъдат прекрасно нещо, ако майката природа реши да спре електроенергията за няколко дни насред зимна буря. Но не, ако не са готови да стартират!

Отделете време сега, за да ги включите и се уверете, че те ще стартират и работят гладко. Дръжте свеж газ под ръка и се уверете, че нивата на маслото са там, където трябва да бъдат.