Вършат ли работа средства за избистряне на млади вина

30 октомври 2019
В лозята
41067
Няма снимка
При 26% захарност в гроздето се получават от 14,7 до 15,6 об.% алкохол. Дивите дрожди /по зърната на гроздето/ не издържат при този алкохол и загиват.
1 2 3
 

Да се използват ли селекционирани дрожди, питат наши читатели

Ускоряването на избистрянето на млади вина чрез използване на познати средства за бистрене, като желатин, яйчен белтък и бентонит общо взето не дават добър резултат.

Сигурно и вие много пъти сте ги използвали и сте се убедили в минималния им ефект.

Кога ферментацията може да спре

Когато във виното все още продължава, макар и бавно тиха ферментация, поради високата захарност на гроздето, е възможно тя да се прекрати от самосебе си без разграждане (ферментиране) на всичката захар.

Ако получилата се остатъчната захар е в много малко количество, тя омекотява вкуса в допустими размери и дори може да направи виното по-пивко.

Такова вино обаче е биологично нестабилно и е по-предразположено на заболяване.

В него може лесно да се възбудят и развият нежелани процеси, продуктите от които ще влошат вкусовите му качества.

Такива получени вина с остатъчна захар трябва да се консумират до настъпване на пролетта.

При тях ниската температура през зимата ще задържи развитието на болестотворни процеси, но със затопляне на времето през пролетта такава гаранция няма.

Запазването на вината с остатъчна захар в домашни условия е възможно чрез бутилиране и пастьоризация, което трябва да се приложи в края на зимата, преди затопляне на времето.

Предполага се, че тогава е останало малко количество вино и наливането му в бутилки няма да представлява проблем.

Има и втори вариант

При високо съдържание на захар в гроздето и възникването на проблема, за който говорим с трудната ферментация, може да се използват селекционирани дрожди, които се купуват от специализираните магазини, за да ускорят процеса. Но и те невинаги дават 100% гаранция.

Още от В лозята
0

И как се оправя При белите вина опасно заболяване е ензимното покафеняване. То наподобява на покафеняването на ябълките, когато са оставени на въздуха

0

Причиняват го дрожди, образуващи пелена, в непълни съдове в присъствие на въздух Докато над младото вино има все още пелена от въглероден двуокис, условия за цветясване почти няма

0

Виното вкисва, ако дадете шанс на бактериите, съветва консултантът ни инж. Николай Бакалов Грижите за младото вино отсега нататък са свързани най-често с борбата с болестите - става дума за

0

Ако искаме да произведем хубаво домашно вино, трябва да го съхраняваме в добре измити и затворени съдове. Най-добрият съд за съхранение е стъкленият с вместимост от 10 до 50 литра

0

Как да ги опазите до следващата дестилация, отговаряме на Ваня Манолова от Трън Ако са ви останали гроздови джибри след източването на виното и нямате възможност да ги дестилирате

Последни новини
0

Председателят на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков официално поиска браншът да получи подкрепа от държавата в борбата с климатичните промени

0

На Деветия национален агросеминар на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ на 28 и 29 ноември в Пловдив ще се обсъждат перспективите пред сектора

0

Чудесни новини за всички пчелари и всички пчели! Гората.бг подарява 100 000 медоносни дръвчета на пчелари от цяла България тази есен. Имате още 3 дни, защото срокът за заявяване е до 25.11.2019 г

0

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) съвместно с Институт за агростратегии и иновации ще организира на 5 и 6 декември 2019 г. в София, в "Генератор", на бул

0

Един от най-предпочитаните сортове ябълки в последните години от овощарите е Флорина. Дървото расте силно и образува гъста корона. Сортът е добър опрашител

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Трикратният олимпийски шампион Халил Мутлу посети гроба на Наим Сюлейманоглу 2 години след погребението на легендата в щангите. "Почивай в мир, братко", написа Халил в социалните мрежи. Халил, точно като Наим е роден в България - в село Постник, което е много близо до Птичар, където е родното място на Наим

Последното десетилетие е било много успешно за бандата "Ю Ту", що се отнася до продажбите на билети за концерти от турнетата й, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Въведената в Залата на славата на рокендрола група бе обявена за изпълнител на десетилетието от Полстар, след като турнетата й са донесли над 1 милиард долара приходи

Временно изпълняващият президентските функции на Българския футболен съюз Михаил Касабов се срещна в Нион с президента на УЕФА Александър Чеферин и с генералния секретар Теодор Теодоридис по време на тегленето на жребия за плейофите от Лигата на нациите за класиране на Евро 2020. Ръководителят на евроцентралата използва възможността да изкаже