Веднага след като подредите гнездото, пристъпете към храненето.

Традиционно се използва захарен сироп, в съотношение захар – вода 3:2. Сиропът се налива в хранилките. Когато се прилага този тип подхранване, най-удобни са хранилките във формата на кутия, които се поставят на капака на кошера. Пчелите се захранват с големи дози сироп – 3-4 литра веднъж на всеки 2 дни. Не е необходимо водата да е вряла, но е по-добре, ако е гореща, тъй като захарта се разтваря по-бързо.

В стиропорните кошери, може да се използва захар със студена вода, в обърнати буркани с капачки, в които имат отвори с диаметър 2 мм. Процедурата е следната: слага се 0,5 кг захар в буркана и се налива чиста, студена вода. Бурканът се затваря,  обръща се с капачката надолу върху решетките на капака на кошера. Могат да се поставят 2-3 буркана наведнъж. Водата, която е над захарта, бавно се просмуква и разтваря захарта, като този процес се стимулира допълнително от топлината, която пчелите произвеждат. Пчелната колония се нуждае от 2-3 буркана за 2 дни. Поради тази причина този метод може да се използва успешно само през лятото за стимулиране.

Внимание! Поради високите, почти летни температури в цялата страна пчелите могат да бъдат хранени все още със захарен сироп за зимата. Защото средната дневна температура все още е над 10 градуса . Когато времето е хладно и дъждовно, правилото е този тип хранене да приключи най-късно до 5-10 октомври.