Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен декоративен елемент, като градинската арка например.

Многофункционална по природа, тя е в състояние да добави към вашето място мистерия или шик, сенчеста прохлада или яркост, да се превърне в център на вниманието или да подчертае избраната зона.

Вероятно малко хора знаят, че появата на тази малка архитектурна форма дължим на древна Месопотамия, в архитектурата на която този елемент е влязъл още през второто хилядолетие преди новата ера.! В ландшафтния дизайн, градинската арка вече е заела своето подобаващо място.

Има много опции за използване на арки. Най-основни са два параметъра:

по количество (свободно стояща или група);

по предназначение (декор, зониране, създаване на сенки и други).

Самостоятелен акцент

Най-често срещаният вариант е да се инсталират независими арки, за да се създаде ефектен "точков" акцент както директно върху самия обект, така и при подреждането на входа на вилата.

Оплетена с рози, клематиси или друго катерещо се растение, арката ще украси всеки ъгъл на градината.

Освен това, няма ограничения нито по височина, нито по място. Дори метър дължина може да привлече голямо внимание. Мястото може да е близо до къщата, в центъра на обекта или в най-отдалечения ъгъл.

Арка над градинската пътека също е добра декорация. Особено, ако алеята е заобиколена от тревна площ. Такъв ярък акцент върху зелен фон не може да не привлече вниманието.

Съчетавате полезното с приятното и красивото: монтирайте арка над пейка - това е ефектно, а и ще има къде да се скриете от лятното палещо слънце.

Възможно е арките да са и без декор от растения - те не отстъпват на традиционните обвити с цветя и зеленина.

Искате да създадете средновековна атмосфера на вилата? В този случай най-успешният материал за арката ще бъде камъка.

За любителите на източния стил и опростен дизайн е подходяща ярка дървена арка, а чифт храсти weigela, рододендрон или адианций добавят японска изтънченост .

Арката, като всеки елемент от декора, може не само да украси градината, но и да скрие дребни недостатъци или дефекти на сгради, ограда или всеки друг елемент на лятната вила.

Важно е използването на арката в дизайна на портата и оградата, защото входната зона задава тона за цялата градина. Първото впечатление остава.

Използвайки различните видове и форми на арката, можете да постигнете всяко желано впечатление: шик, стил, изтънченост или приказно усещане.

Например дървената бяла арка в комбинация с оградата /на снимката/ изглежда уютно и романтично. По желание можете да допълните този дизайн с рози, клематиси, орлови нокти или други растения.

Дори обикновена небоядисана дървена порта с арка, усукана с бръшлян или диво грозде, ще украси входа. Просто, но с вкус!

Голяма метална арка с малка ажурна порта няма да скрие зоната от любопитни очи, но ще добави изтънченост. Такъв вход дори не се нуждае от допълнителна флорална украса, той сам по себе си е шикозна декорация.

Интересна комбинация от каменна основа, метална ограда и ажурна ниска арка с врата създава усещането, че каменните стъпала водят до приказна градина, в дълбините на която със сигурност има вълшебна къща.

Нарочно обраслата арка създава атмосфера на мистерия, нали? За да постигнете това обаче, трябва да изчакате повече от една година. Дори не и две. Но ефектът си заслужава.

Кръглата каменна арка и неравномерната зидария на оградата изглеждат много оригинални и стилни, дори и без порта.

Можете да добавите дървена кръгла порта с голяма кръгла дръжка в центъра.

ДИЗАЙНЕРСКИ СЪВЕТ:

Арката на входа е без съмнение красива, но в преследване на идеяте не бива да се забравя за хармонията.

Колкото и елегантна да е например дървената арка, тя ще изглежда доста нелепо на фона на метална ограда, нали? Съобразяването с цялостния стил е важно условие, не го пренебрегвайте. (ХФ)