Идеи за градински арки

18 октомври 2019
Цветна градина / Полезни съвети
12438
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 

Всеки собственик на градина се стреми да украси и облагороди своя парцел, така че работата и почивката да са максимално удобни и приятни. Едно от решенията може да бъде използването на ефектен декоративен елемент, като градинската арка например.

Многофункционална по природа, тя е в състояние да добави към вашето място мистерия или шик, сенчеста прохлада или яркост, да се превърне в център на вниманието или да подчертае избраната зона.

Вероятно малко хора знаят, че появата на тази малка архитектурна форма дължим на древна Месопотамия, в архитектурата на която този елемент е влязъл още през второто хилядолетие преди новата ера.! В ландшафтния дизайн, градинската арка вече е заела своето подобаващо място.

Има много опции за използване на арки. Най-основни са два параметъра:

по количество (свободно стояща или група);

по предназначение (декор, зониране, създаване на сенки и други).

Самостоятелен акцент

Най-често срещаният вариант е да се инсталират независими арки, за да се създаде ефектен "точков" акцент както директно върху самия обект, така и при подреждането на входа на вилата.

Оплетена с рози, клематиси или друго катерещо се растение, арката ще украси всеки ъгъл на градината.

Освен това, няма ограничения нито по височина, нито по място. Дори метър дължина може да привлече голямо внимание. Мястото може да е близо до къщата, в центъра на обекта или в най-отдалечения ъгъл.

Арка над градинската пътека също е добра декорация. Особено, ако алеята е заобиколена от тревна площ. Такъв ярък акцент върху зелен фон не може да не привлече вниманието.

Съчетавате полезното с приятното и красивото: монтирайте арка над пейка - това е ефектно, а и ще има къде да се скриете от лятното палещо слънце.

Възможно е арките да са и без декор от растения - те не отстъпват на традиционните обвити с цветя и зеленина.

Искате да създадете средновековна атмосфера на вилата? В този случай най-успешният материал за арката ще бъде камъка.

За любителите на източния стил и опростен дизайн е подходяща ярка дървена арка, а чифт храсти weigela, рододендрон или адианций добавят японска изтънченост .

Арката, като всеки елемент от декора, може не само да украси градината, но и да скрие дребни недостатъци или дефекти на сгради, ограда или всеки друг елемент на лятната вила.

Важно е използването на арката в дизайна на портата и оградата, защото входната зона задава тона за цялата градина. Първото впечатление остава.

Използвайки различните видове и форми на арката, можете да постигнете всяко желано впечатление: шик, стил, изтънченост или приказно усещане.

Например дървената бяла арка в комбинация с оградата /на снимката/ изглежда уютно и романтично. По желание можете да допълните този дизайн с рози, клематиси, орлови нокти или други растения.

Дори обикновена небоядисана дървена порта с арка, усукана с бръшлян или диво грозде, ще украси входа. Просто, но с вкус!

Голяма метална арка с малка ажурна порта няма да скрие зоната от любопитни очи, но ще добави изтънченост. Такъв вход дори не се нуждае от допълнителна флорална украса, той сам по себе си е шикозна декорация.

Интересна комбинация от каменна основа, метална ограда и ажурна ниска арка с врата създава усещането, че каменните стъпала водят до приказна градина, в дълбините на която със сигурност има вълшебна къща.

Нарочно обраслата арка създава атмосфера на мистерия, нали? За да постигнете това обаче, трябва да изчакате повече от една година. Дори не и две. Но ефектът си заслужава.

Кръглата каменна арка и неравномерната зидария на оградата изглеждат много оригинални и стилни, дори и без порта.

Можете да добавите дървена кръгла порта с голяма кръгла дръжка в центъра.

ДИЗАЙНЕРСКИ СЪВЕТ:

Арката на входа е без съмнение красива, но в преследване на идеяте не бива да се забравя за хармонията.

Колкото и елегантна да е например дървената арка, тя ще изглежда доста нелепо на фона на метална ограда, нали? Съобразяването с цялостния стил е важно условие, не го пренебрегвайте. (ХФ)

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Средата на есента, когато почвата е още топла и наситена с влагата на есенните дъждове, е важен период за мулчиране. Преди поставянето на мулча премахнете плевелите и внесете бавно действащи торове

0

Зимата е вече зад ъгъла. Това означава, че е време да започнете да подготвяте инструментите за зимно съхранение. За градинаря няма нищо по-важно от инструментите, които използва

0

Сухият поток е един от най-ярките и оригинални елементи на ландшафтния дизайн, който може да си изградите сами. При това ще ви трябват минимално време, усилия и пари

0

Есента ни предоставя грандиозно шоу от багри и шарки. Хората я наричат втора пролет, защото всяко листо се превръща в цвете. Контрастите и променливото време ни носят различни емоции

0

Есента на практика е вторият градинарски сезон, защото има почти толкова работа, колкото и през май. Дейностите не са малко: събиране на реколтата, подхранване с оборски тор

Последни новини
0

Изследванията сочат, че допълнителното осветление в оборите води до повишен прием на сухо вещество от животните, а повишеният прием на сухо вещество води до повече мляко

0

Цените на пшеницата на Euronext се сринаха в резултат на египетския търг на GASC, който избра само черноморския произход. 465 000 тона пшеница са закупени на следните цени:

0

Ябълковото дърво има умерен до силен растеж. Сортът има отлична родовитост. Плодовете са средно едри до едри, конични до закръгли, с асиметрични половинки.

0

Младите пшеници в Добричкия регион се развиват добре, но есента се оказва трудна заради дългосрочното затопляне и недостига на влага, коментира за БТА председателят на Добруджанския съюз на

0

За първи път у нас фестивал обединява над 50 заведения и участници от българската хранителна система в борбата срещу разхищението на храна.   DON’T WASTE, TASTE (Не изхвърляй

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Изглежда доста готино да свалиш каската си. Е, по-яко е, когато си на мотор, но скоро ще трябва и на тротинетка. И нека противниците на идеята не забравят, че и футболистите играят с кори.  Още по темата с правилата за тротинетки вижте във видеозавещанието на седмицата с Мартинов                 

Аргументът е, че освен рака на маточната шийка намалява и риска от полови брадавици и злокачествени тумори на гърлото. Основната цел на ваксинационните програми срещу човешки папиломен вирус (HPV) е намаляването на случаите на рак на маточната шийка. Затова фокусът е върху момичета на възраст 12-14 години, когато се смята

Един златен и два бронзови медала в двубоите завоюваха българските щанги на започналия днес в Газиантеп (Турция) първи мемориален турнир в памет на легендарния трикратен олимпийски шампион Наим Сюлейманоглу. В кат. 67 кг Стилян Гроздев грабна титлата с три първи места – в двубоя и в отделните движения