Най-подходящи условия за съхраняването на късните сортове, които сте прибрали от градината, са: температура от 0 до 12 градуса и относителна влажност на въздуха между 75-90%
Най-често в домашни условия се използват мази, килери и други помещения, които могат добре да се проветряват. Температурата на въздуха по-лесно се контролира именно чрез проветряването.
При влажността е по-трудно. Ето защо ако влажност на въздуха не е достатъчна - се поставят широки съдове с вода, за да се изпарява.
Плодовете се нареждат в касетки, на стелажи, в мрежести или перфорирани полиетиленови чували, за да могат да дишат.
Температурният в помещенията се регулира като през по-топлите месеци прозорците се отварят през нощта и се затварят през деня, а през зимните - се прави обратно. От време на време плодовете се проверяват, като загнилите се отстраняват.
Коментари