Всички проби от диви свине в Кърджалийска област, направени за установяване на африканска чума по свинете, са отрицателни. Това стана ясно по време на заседанието на Областната епизоотична комисия.

На него беше констатирано, че единственото локализирано огнище с болни животни в района е изгоряла ферма в Момчилград. Пробите, взети от две стопанства в Кърджали, са отрицателни, а прасетата в петте ферми в местността „Върбалака“ край града са заклани доброволно.

100 диви прасета са отстреляни в региона по време на стартиралия в края на миналата седмица групов лов. Според горските, ако ловът върви със същото темпо, популацията на дива свиня ще бъде ограничена до 3 животни на 10 000 дка.

Със заповед на министъра на земеделието и храните е разпоредено да се оформят 3 подзони около потенциално инфектираните територии, като за всяка от тях ще има различен режим на извършвани дейности като контрол, претърсване, ловуване и др. Актуализирана бе информацията за броя на свинете, отглеждани в обекти тип заден двор и за терените, определени за загробване на умрели животни.

От Областно пътно управление посочнат, че от началото на октомври се почистват и дезинфекцират с препарати основно кошовете и местата за отдих по пътя Хасково-Кърджали-Маказа, отсечката Кърджали-Мост-Манастир и пътя Кърджали-Ардино-Смолян. Извършва се и обход на мостовите съоръжения за изхвърлени умрели животни.