Създадено от Claas, 365FarmNet и John Deere, приложението DataConnect позволява на клиентите да контролират и наблюдават целия си машинен парк

DataConnect, ново приложение за прецизно земеделие от Claas, 365FarmNet и John Deere, е отбелязано като първото директно решение за обмен на данни от "облак в облак" в селскостопанското инженерство.

Досега фермерите и доставчиците със смесен машинен парк можеха само да записват, обработват и документират своите данни, като използват съответното оборудване и уеб портали на отделните производители.

С DataConnect, Claas, 365FarmNet и John Deere създадоха директно, независимо от производителя решение от облак към облак, което позволява на клиентите да обменят своите данни чрез общ интерфейс, както и да контролират и наблюдават целия си автопарк, като използват любимата си система.

Новата концепция също така позволява на потребителите да избират предпочитаната от тях платформа за данни от конкретен производител, като същевременно могат да предават данни от други машини чрез новия интерфейс. Това означава, че данните все още са достъпни в портала на трите компании, но могат да бъдат обменяни в реално време от един облак до друг.

Основното предимство за потребителя е, че всички необходими конфигурации на машината са налични в една система, която позволява обмен на всички важни данни за машината, включително текущо и историческо местоположение, ниво на резервоара за гориво, текущо състояние на работа и скорост на движение напред. Предвижда се и предаване на агрономически данни.

С DataConnect участващите компании също искат да споделят опита си от комуникация "облак в облак" с текущи проекти на Фондация за селскостопанска електроника. Ето защо този нов интерфейс е проектиран да поддържа съществуващите индустриални стандарти.

Всички заинтересовани производители на селскостопанска техника и доставчици на софтуер, както и асоциации и комитети по стандартизация са добре дошли да помогнат за разработването на съществуващия интерфейс.

Първо вникване в работата на DataConnect ще бъде възможно на щандовете Claas, 365FarmNet и John Deere на Agritechnica през ноември. Официалният старт е планиран за лято 2020 година.