Драгомир Атанасов, агрометеорлог в НИМХ

Падналите валежи в края на изминалия период подобриха почвената влага и условията за протичане на началните фази от развитието на засетите посеви със зимна рапица и зимни житни култури. Подобриха се и условията за по-качествено провеждане на сезонните почвообработки.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време с температури около климатичните норми, при които ще протича началното развитие на земеделските култури.

През настоящата седмица ще са оптималните агротехнически срокове за сеитба на зимните житни култури (пшеница и ечемик) в полските райони на страната. По-подходящи условия за сезонните агротехнически дейности ще има в дните без превалявания. Тогава ще се извършва обработка на почвата и торене на площите за зимни и пролетни култури, есенно третиране на заплевелените посеви с хербициди за унищожаване на конкурентната плевелна растителност, обследване на посевите за появата, развитието и плътността на основни вредители като обикновената полевка, житните мухи, листни въшки и обикновения житен бегач.

Борбата с плевелите трябва да се извежда в ранен етап от развитието им, за да се постигне на по-голяма ефективност на използваните хербициди.

Периодът е подходящ за предзимно засяване на спанак, салати, чесън за ранно пролетно производство. Подготвят се площите предвидени за засаждане на млади овощни дръвчета (изкопаване на ямките с цел влагонатрупване). Ще се извършват беритби на плодовата и зеленчукова реколта.