Д-р Сандра Годден, професор в университета в Минесота и лектор на международна среща в Милано алармира за значението на намаляването на броя на бактериите в постелята и следователно намаляването на риска от мастит. Така че фермерът трябва да знае, че изборът на материала за "спално бельо", използвано в обора, е от първостепенна важност за здравето на кравата.

Околна среда срещу заразен мастит

Когато маститът вече е идентифициран, е важно да се определи патогенът, причиняващ инфекцията, тъй като различните категории патогени изискват различни стратегии за управление. Основните бактерии, отговорни за причиняването на мастит, могат да бъдат разделени на две категории: заразни и екологични. Разликата между мастит в околната среда и заразен мастит е източникът на бактериите, които заразяват кравите.

При екологичния мастит източникът на бактериите идва от околната среда. А при заразния мастит - това са патогени, обикновено групирани във вимето на друга крава. Предава се от крава на крава.

Ролеви постелки играят при екологичен мастит. Кравата прекарва най-малко 75 до 80 процента от деня в плевнята и поне 12 до 14 часа лежи на удобни легла, казва д-р Годден . Но докато тя лежи, вимето й е в пряк контакт с какъвто и да е материалът на постелята, върху който лежи. Ако се случи замърсяване с високи нива на бактерии, по-специално бактерии от околната среда, които могат да причинят маститни инфекции, тогава тя е изложена на повишен риск от заразяване. Бактериите тръгват нагоре в жлезата и причиняват мастит.

Според д-р Годден трябва да се търси материал, който е чист. Такъв е например пясъкът.. Той е неорганичен, така че в него няма много органична материя, която да поддържа растежа на бактериите. Сух е и знаем, че броят на бактериите в "нов" пясък (който не е използван преди), са най-ниските. Проучванията показват, че здравето на вимето е най-добро в стадата, които използват нов пясък. Така че това e златен стандарт за постелята. Но фермерите невинаги могат да използват нов пясък - може би не е наличен, или е твърде скъп, или може би тяхната система за обработка на оборски тор няма да се справи с този материал много добре. Затова хората разглеждат други материали за постелки като други органични материали, като стърготини или слама, които обикновено са били вече използвани.

0 Добър вариант е регенериран пясък - система, използваща рециклиран пясък. Производителите го измиват, изсушават и използват повторно. Създаден, за да спести пари от непрекъснато купуване на пясък.

0 Рециклирани твърди торове - премахнете твърдите оборски торове и го поставете през преса, за да изцедите възможно най-много вода, за да създадете сух, пухкав материал. Много удобен и многократен материал за постеля на кравите. Това обаче е оборски тор, така че съдържа много органичен материал, който ще поддържа значителен растеж на бактериите.

Новият пясък е най-добър, но ако изберете някой от тези други видове материали, броят на бактериите може да бъде по-висок. Хората, които използват регенерирани твърди оборски тор като материал за постеля, имат повече предизвикателства за контрол на здравето на вимето и за предотвратяване на екологичния мастит в стадата си.

Какъвто и материал да бъде избран, за да намалите риска от мастит в околната среда, д-р Годден препоръчва да държите постелката възможно най-суха.

Така че, ако използвате пясък, особено регенериран пясък, важно е да го измиете и почистите добре, преди да го използвате повторно. Да се опитате да премахнете колкото се може повече от органичната материя.

Изводът: Всеки фермер да помисли добре, преди да избере типа на постелните си материали в обора.