Интересно е как светът се променя. Дърветата се освобождават от товара си и ще преминат в заслужена почивка.

Градините дават последните си дарове за годината. Небето плаче, дали тъжно, или облекчено, но крайно необходимо за почвата.

И в този пейзаж, заплашващ с контрастна сивота и огнени багри, последните цветове греят в лехите, сякаш напук.

Ще отбележим пиршеството на есенните красавици. Подбрали сме някои от най-красивите цветове. Онези, които не се плашат от мрачно време, студ и мъгла.

Онези, които украсяват домовете ни и ни заразяват с капчица ведро настроение.

Хризaнтемата е фаворит

Над 150 вида и безброй сортове и хибриди

Хризантемите с цялото си разнообразие и сортове създадени за различни нужди, несъмнено са фаворит сред есенните багри. Различните култури и ботаниката се преплитат в сложна нишка и създават митичен образ.

От гръцки наименованието на хризантемата звучи като име на богиня (сhrysos - злато, anthemon - цвете). В Китай и Япония тя е национално цвете. Почита се и се отглежда от незапомнени времена. С течение на времето завладява и европейските градинари, селекционери и колекционери, които на свой ред обогатяват сортовата листа със стотици нови попълнения. Колкото и страшно да звучи, голяма част от цветовете, на които се радваме и днес, са резултат от естествени или умишлено провокирани мутации.

Поради многообразието се наложило групиране на хризантемата според устройството на цветовете в 3 основни групи и няколко подгрупи (прости, полукичести, анемовидни, с извити лигули, симетрични, полукълбовидни, кълбовидни, къдрави, лъчевидни, помповидни и т.н.).

Но тази класификация не е единствената. Отчитат се още едрината на цветовете, периодът на цъфтеж и др.

Не я лишавайте от вода

Отглежда се лесно, но има и тънкости

Хризантемата винаги ще бъде кралица на есента. Освен това има цветове и форми за всеки вкус. Тя се отглежда лесно, както в градината, така и в саксия. В зависимост от сорта и грижите, а не на последно място и от метеорологичните условия, тя може да украсява дома до декември.

Кълбовидните хризантеми заливат цветарските магазини и не само. Изборът е огромен. Те са подходящи за подарък или лично удовлетворение.

Три са основните задачи, които трябва да изпълни, за да удовлетворим нуждите на непретенциозното цвете.

1. Обилна светлина.

2. Редовно поливане.

3. Почистване на прецъфтелите цветове.

Не бързайте да торите или пресаждате хризантемата. Това се прави напролет.

Двете сестри ерика и калуна

Изискват кисела почва

Ериката и калуната са близко родствени украсни растения, които завладяват пазара през есенно-зимния период. Интересни по своята външност и без особени капризи, те се връзват чудесно в пейзажа, но имат едно условие. Почвата трябва да е кисела. Ако това не е така, скоро красотата им бива изместена от неугледен вид и гибел.

Пиреновите растения цъфтят с камбанкоподобни цветове в различни багри. Единствените разлики между двете сестри са размерите на листата и цветчетата. И двете растения са чудесни допълнения в смесени контейнери и лехи, подходящи са за обкантване на тревни площи, които доскоро са били украсени с летни цветя.

Обикновено нямат нужда от много грижи, докато цъфтят. Напролет се почистват целите прецъфтели стъбла или растенията се изкореняват, за да бъдат заменени с пролетни или летни цъфтящи. Все пак, в сезона на преход, те са идеални за оцветяване и творчество в градината.

O! Да не забравим! Не се подвеждайте, ако в магазина срещнете някоя ярко обагрена красавица с тъмно сини, наситено зелени, златно жълти или алено червени цветове. Боядисани са! Не, че е лошо. Изглежда доста ефектно, но не е истинско. Вие преценете, но имайте едно на ум, за да не останете разочаровани.

Далията - за градина, контейнер и букет

Има и едногодишни форми

В тази есенна красавица са събрани нежност и чар, но в същото време сила и издръжливост. Разнообразието от сортове и форми е също толкова изобилно, както при хризантемата. Редица колекции са създадени, поддържат се и се обогатяват като цветно наследство.

Далията е грудково растение, но има и едногодишни форми, които започват развитието си от семенце.

И тук са оформени няколко класификации според формата, едрината на цветовете и периода на цъфтеж. Цветето е подходящо за градинско и контейнерно отглеждане, а отдавна се е превърнало и в любим сезонен акцент със сантиментална нотка за флористите.

Подгответе се за покоя ѝ

Може да цъфти и след първите слани

Без да навлизаме в подробности, защото скоро обсъждахме далията, ще кажем, че тя във всичките си форми и размери няма да устои на сланите и ниските температури. Все пак можем да удължим красотата й, ако я защитим в първите хладни утрини с ясно небе. Лекият скреж е в състояние да повреди цветовете, пъпките и листата, но няма да убие растението.

Защитете я с леко покритие, когато се очакват слани.

През деня махайте покривалото и се любувайте на цветовете. Когато застудяването се задържи по-трайно е време да се сбогувате. Оберете здравите цветове и ги поставете във ваза с вода. Същото можете да направите и с други цветове заплашени от сланата. Надземната маса прережете на педя от земята. За грудките и съхранението им, вече си знаете.

Красавица е и...зелката

Пазете я от листни въшки

Сега е моментът да разнообразите градината или смесените си контейнери със зелеви растения. Украсна стойност имат много от тях, като най-използвани са декоративната брасика и кейлът.

Растенията не са капризни и не се плашат от студа. Грижата за тях е много подобна на тази на добре познатото ни главесто зеле. Това, за което трябва да внимавате, са листните въшки, зелевата пеперуда и някои гъбни болести.

Декоративните зелки се съчетават чудесно с хризантеми, теменужки, ерики, калуни, треви и листно декоративни растения. Ако напролет не ги отстраните, ще образуват семена. Не е сигурно обаче, дали потомството ще отговаря на родителската форма.

Анемонето танцува с вятъра

Достига до 1 метър височина

Китайско или японско, анемонето (A. hupehenis) прибавя своя нежен щрих към цветните площи в този сезон. Малко нетрадиционно за нашите градини и всъщност рядко срещано, цветето се държи отлично у нас.

Многогодишно е, достига метър височина в зависимост от сорта, образува грудки или ризоми. Цветовете са сравнително едри (5-6 см в диаметър), с 5 или повече венчелистчета в светли розово лилави и бели тонове и множество жълти тичинки, събрани в диск. Цъфтежът започва в края на август и продължава до трайно задържане на зимния студ.

Анемонето се чувства добре на шарена сянка, но се справя и с преките слънчеви лъчи. Изисква влажна, но добре дренирана почва. Няма предпочитания към механичния състав и киселинността. Растението има нужда от няколко години, за да се приспособи, да наедрее и да разгърне пълния си потенциал.

И сега можете да го размножите

Става за градина, контейнер и ваза

Ако ви предстой засаждане, изберете закътано място и се погрижете за дренажа на почвата. През зимата там не бива да се задържа много влага. Ако засаждате ризоми в покой, очаквайте растенията да се развият догодина. Дори е по-добре да изчакате пролетта. Растения в контейнер спокойно можете да прехвърлите в градината още сега.

Размножаването на анемонето става лесно чрез въпросните ризоми. Подходящи периоди са есента и пролетта. Туфата се дели внимателно и с възможно най-малко наранявания по удебелените участъци на кореновата система.

Преди студът да е унищожил красивите съцветия и ако все още има неразтворени цветове, отрежете стъблата и ги потопете във ваза с вода. Така ще украсите и дома си с фееричните цветове, а самото растение ще премине по-лесно в покой, за да се събуди отново следващата пролет.

Пазете го от охлюви и брашнеста мана.

Седумите са във вихъра си

Някои могат да се засеят сега

Есента се отразява драматично не само на листата на дърветата. Седумите изпъкват особено красиво на този фон. Hylotelephium 'Purple Emperor' е растението, което избрахме да ви представим от цялото изобилие в групата.

"Пурпурният император", както се досещате притежава листна маса с нестандартен и наситен цвят. Тъмно виолетово, граничещо с винено и дори по-тъмно, е отличителната му черта. Цветовете са също толкова впечатляващи.

Този седум е подходящ за първите и средните редици на цветните лехи. Успешно се отглежда в контейнер, а в букети е уникален и траен акцент.

Изискванията му са ярко слънце и добър дренаж. Растението достига около 60 см височина и 30 см ширина. Както всеки друг, императорът може да се размножи чрез резници, делене и семена. Семената се засяват сега, а младите растения се разсаждат през май. Около август може да очаквате цветове. 

Нови и познати - с есенен цъфтеж

Мнозина мислят, че луковичните цветя цъфтят само през пролетта, но това не е съвсем вярно. Някак есенният период малко пренебрегва тази част от флората, а и сред пищните хризантеми, далии, астри и т.н. останалите цветя остават леко незабелязани.

Тук е мястото да споменем мразовеца и ботурчето (нищо, че то не е с луковица, а грудка), както и шафрановия минзухар с ценните си качества. Ето какво още може да краси сега градината ви, ако знаехте, че съществува.

Абисинтски гладиол

Това цвете прилича на гигантско кокиче. Многогодишно, с мечовидни листа и едри бели цветове. Родината му е Африка. Обича слънце и влажна, но добре дренирана почва. Достига височина около метър. Луковиците се засаждат на 10-15 см дълбочина и се изваждат от почвата, когато листната маса отмре. Съхраняват се като тези на обикновения гладиол. Не са необходими специални грижи, но е важно растенията да се пазят от трипси, листни въшки, охлюви, гниене на луковицата и други гъбни заболявания.

Хесперанта

Другото име, с което може да срещнете Hesperantha е Schizostylis. Растенията са многогодишни, достигат височина около 60-100 см.

Листатата са изправени, тесни и дълги, а цветоносите - окичени с по десетина звездовидни цвята в червено розови и бели тонове и 5-6 см в диаметър.

Цъфтежът започва в късното лято и продължава до края на есента.

Хесперанта няма нужда от много грижи. Предпочита слънчеви места, защитени от вятъра, а към почвата не е придирчива.

Зимата е желателно да се помисли за защита, особено през първите 2-3 години. Растенията нямат неприятели и рядко страдат от болести.

l l l

Това е нашата есенна приказка за вас. Ще се радваме на обратна връзка и въпроси, свързани с отглеждането на любимите ви растения или новите членове на колекцията ви. Спорна работа, прекрасно циганско лято и цветна есен от нас!