Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ

През октомври в овощните насаждения качественото провеждане на сезонните агротехнически мероприятия е от изключително важно значение за редуциране развитието на редица патогени и вредители по овощните култури през следващата вегетация.

Чрез есенната оран се заорават растителните остатъци и се унищожават голяма част от зимуващите в тях и в почвата причинители на болести (струпясване по ябълката и крушата, бяла ръжда по черешата, червени листни петна по сливата и др.) и неприятели (плодови оси, листоминиращи молци, черешова муха, листозавивачки и др.). Оранта може да бъде плитка и по-дълбока взависимост от типа на подложките на овощните култури. При силно растящи подложки и по-дълбоко разположена коренова система есенната оран се извършва на по-голяма дълбочина (25-35см.), а при слаборастящите – не по-дълбоко от 15-20см. С почвообработките при овошките се подобрява аерацията и водно-физичното състояние на почвата, създават се благоприятни условия за увеличение на полезните микроорганизми и почвеното плодородие.

През есента закържавелите дървета, загнилите и мумифицирали плодове трябва своевременно да се унищожават, тъй като те са благоприятна среда за презимуване на много патогени и вредители. В напуканата кора на овошките зимуват акари, плодови червеи и др. неприятели. Желателно е старата кора на дърветата да се остъргва, а след това растителните остатъци да се изгарят. Болните леторасти задължително се изрязват, а инструментите след резитбата се дезинфекцират със спирт или белина (10% разтвор).

В началото на октомври при крушата се провежда борба срещу крушовия пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел е ефикасна само срещу възрастните форми в началото на есента. По-късно ларвите на крушовия пъпкопробивач се развиват в пъпките и повредите се откриват през пролетта, когато борбата срещу тях е невъзможна. Третиране се налага при плътност на вредителя над ПИВ (праг на икономическа вредност) 5-6 бръмбара на дърво. Срещу крушовия пробивач могат да се използват инсектицидите: Нуреле Дурсбан – 0,06%, Вазтак Нов 100 ЕК – 0,02%, Карате Зеон – 0,02%, Децис 2,5 ЕК – 0,03% и др.

През октомври в ябълковите и крушовите насаждения, след прибиране на плодовете, в началото на листопада, се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се ограничава заразата от струпясване.

При костилковите овощни видове, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята.

Растежът и плододаването на овощните култури през следващите години до голяма степен зависи от есенното торене. Фосфорните и калиевите торове (60-80 кг/дка двоен гранулиран суперфосфат, 40-80 кг/дка калиев сулфат) се внасят в почвата с дълбоката оран (35-40см) през 3-4 години. През есента се се внася от ? до 1/3 от азотния тор (15-20 кг/дка ). При възможност за торене с оборски тор се препоръчва 4-6 тона на декар.