Сагата с умрелите белоглави лешояди и скалния орел в Искърското дефиле продължава, алармират от „Зелени Балкани“.

Полицията продължава работа по разследването на сигнала за отровените птици. Оказа се, че отровата, която е причинала смъртта им, е била заложена в труп на теле.

Първоначално природозащитници от „Зелени Балкани“ алармираха за смъртта на два лешояда, които са били с предаватели и скален орел. По-късно беше открита още една птица – белоглав лешояд. Според природозащитниците проблемът може би е по-сериозен, защото става въпрос за защитен вид животни.

Белоглавият лешояд е от хищните птици, които са под най-строгата защита. Това е вид, който е изчезнал от много райони в страната.

До момента разследването е показало, че животните са били отровени с пестициди. Вероятно птиците са се хранили със заразено месо.

Особеното при белоглавите лешояди е, че живеят на групи, гнездят и се хранят заедно. Така и отравянето засяга по-голям брой от тях. Тези птици се възпроизвеждат изключително бавно. В района на Врачанския Балкан те вече са едва 70.

Огледите на терена продължават.

Според Ивелин Иванов от „Зелени Балкани“ няма съмнения за извършителя. Въпрос на време е полицията да си свърши работата и да го залови.

Очаква се скоро от Националната лаборатория на БАН да установят с какъв химикал са отровени птиците.

Само преди две години подобен случай, но с 25-30 отровени птици имаше и в Кресненското дефиле. Тогава е бил доказа извършителят, но наказание на му е било наложено.