Количеството на меда се определя най – точно чрез претегляне на всяка пита с ръчно пружинно кантарче или се преценява окомерно.
Когато количеството на храната е недостатъчно, предприема се подхранване с по – гъст захарен сироп (1,5 кг захар с 1 литър вода) за дозапасяване.
За всеки 1 кг захар в готовия охладен сироп се прибавя по 0,3 куб. см концентрирана оцетна киселина или по 3 г (1/2 чаена лъжичка) обикновен оцет. В по – голямо количество киселината пречи на действието на ензима инвертаза, който се съдържа на в слюнката на глътачната жлеза, поради което значителна част от захарозата на сиропа остава неинвертирана.
Научно е доказано, че така подхранените пчелни семейства презимуват по–добре и по–добре се развиват през пролетта. Те като отглеждат 14 – 29% повече пило и са дали до 26% повече мед.
Коментари