95% от субсидиите в селското стопанство в страната идва от ОСПИма значителни различия между регионите на страната, между видовете производство и между фермите.

За 30 години част от Общата селскостопанска политика Франция е първата страна по получаване на средства по програмата, отчита доклад, изготвен по програма LIFE "Аграрен атлас на Европа - 2019". 

Разпределението на бюджета е нараснал от 5,6 милиарда евро през 1990 г. и 9,3 милиарда през 1995 г. Достига максимален резултат от 10,4 милиарда през 2005 г. Оттогава постепенно намалява: 9,7 милиарда евро през 2011 г., 9,3 милиарда през 2013 г. и 9,1 милиарда годишно за периода 2014–2020. 

Франция винаги е била основният бенефициент на фондовете на Общата селскостопанска политика на ЕС, които сега изплащат над 60 милиарда евро годишно на земеделските производители от цяла Европа.

9,1 милиарда евро, разпределени понастоящем за Франция на година, включват 7,7 милиарда преки плащания на земеделските производители (известни като стълб I) и 1,4 милиарда за ПРСР (стълб II). След реформата след 2020 г. Франция все още ще бъде основният получател на средства.

Регионалното разпределение на средствата зависи от основните видове производство във всеки регион и от размера на фондовете за развитие на селските райони. Всяка от 25 000 ферми в региона на Центъра получава средно по 27 700 евро субсидии. В Рона-Алпи 39 000 ферми получават по 11 700 евро всяка. Това се сравнява със средно само 6500 евро за всяка от 30 800 ферми в Лангедок-Русийон.

Нивото на подкрепа от стълб II като процент от общата помощ силно варира в различните региони. Докато този стълб представлява над 30 процента от подкрепата в южните райони на Оверн, Прованс-Алпи-Лазурен бряг и Лангедок-Русийон, той представлява по-малко от 11 процента във Франция като цяло. В Лимузен, Франш-Комте и Рона-Алпи тя представлява между 20 и 30 процента от подкрепата, докато в Аквитания, Бургундия и Средните Пиренеи тя допринася между 10 и 20 процента. Всички тези региони са в центъра или на юг от Франция. В останалата част от страната стълб II представлява по-малко от 10 процента от общата подкрепа.

Въпреки, че субсидиите варират значително от една ферма или регион до друга, те са като цяло много важни за селската икономика на Франция. В резултат защитата на бюджета на Общата селскостопанска политика е основната битка, с която Франция се бори всеки път, когато ЕС обсъжда разпределението на финансите си. Тогава Франция се бори за поддържане на общия бюджет, или за дела си от общия бюджет на ЕС.

Как Франция разпределяше средствата си до сега:

Приблизително 44 % от доходите на земеделските стопанства във Франция през 2013 г. са идвали от тези средства - главно под формата на директни плащания от стълб I. Средният фермер получавал по 266 евро годишно за всеки хектар, който отговаря на условията за подпомагане. Разликите между плащанията се основали на регионите и видовете производство, тъй като системата за разпределение на помощта се основава на исторически подход. В Пикардия фермерите получават 345 евро на хектар, в сравнение със 120 евро в Лангедок-Русийон; полските култури се отпускат по 300 евро на хектар, докато смесеното земеделие получава 285 евро, а за пасищно отглеждане на добитък се отпускат само 200.

През 2015 г. 7,44 милиарда евро, отпуснати на Франция по стълб I, са били разпределени, както следва: 30% за екомерки, 5% за облагодетелстване на малки стопанства, 1% за млади фермери и 15%, съчетани с определени видове производство. Останалите 49% бяха определени за основните плащания.

Общата помощ през 2016 г. възлиза на 47 270 евро за средно говедовъдно стопанство например, или 54,4% от оборота на такива стопанства. Средна смесена ферма получава 39 466 евро, или 21,1% от оборота си. Млечните ферми като цяло са получили 35 350 евро, или 20% от оборота си, докато производителите на зърнени и маслодайни култури са получили 32 630 евро, или 25,7%. По-малки суми са били отпуснати на свиневъдите (19 510 евро, или 3,3%) и птицевъдите (15 780 евро, или 4,2%).

Тези цифри показват, че производителите на млечни продукти и говеждо месо са най-силно субсидираните видове предприятия. Те се възползват от значителна сума на свързана подкрепа, както и обезщетения за природни недостатъци - резултат от тяхното местоположение в необлагодетелствани региони. 

Дял на субсидии по производство
Дял на субсидии по производство