Във фермата на семейство Холтман в Мюнстер, Западна Германия, се състоя Петият европейски търг на месодаен добитък от митичната порода Вагу, съобщава agrarheute.com. Гвоздеят на галата беше търгът на 42 глави от рядката порода.

Вагу е японска порода месодаен добитък - "ва" означава японска, "гу" - крава. Съвременните представители на породата са резултат от кръстосване на местни японски животни с внесени породи.

И тъй като да купят животни от тази порода е много трудно, ценителите са готови да платят луди пари. На търга в Германия беше платена рекордната цена от 41 000 евро за женското теле порода Вагу - Итосани II.

Селекцията на Вагу започва през 1868 г., когато японското правителство решава "да внесе" в страната западните хранителни навици и култура. В този период са внесени различни породи едър рогат добитък: Симентал, Шортхорнска, Айршир и други британски, европейски и азиатски. Външните генетични "вливания" финализират през 1910 г.

Със селекцията на порода Вагу се цели получаването на голямо количество вътремускулни мастни клетки - мраморността на месото осигурява енергия на потребителя.

Днес Вагу е рогата порода. Животните често са с черен или червен цвят, а месото им е най-скъпото в света.

Производството на месо Вагу в Япония е строго регламентирано и тестването на потомството е задължително. Само най-добрите, проверени на генетично равнище, животни се оставят за разплод. Разбирайки ценността на своя уникален продукт, японското правителство забранява износа на животни Вагу и ги обявява за национално нематериално наследство. Но днес развъждането на животни Вагу вече е възможно и в други държави.

Снимки: Фейсбук
Снимки: Фейсбук