Застраховането на есенниците се оказа най-печелившата формула за стопаните

Изминалият агро-сезон беше изключително тежък за есенниците още от самото им засаждане, та чак до средата на пролетта. Сухата есен, топлата зима и липсата на дъждове до средата на месец април тази година, забавиха тяхното развитие и изглежда обрекоха реколтата. Като резултат от това хиляди декари с пшеница и рапица бяха разорани и презасети. От Панамин Ко. още миналата есен посъветваха стопаните да „застраховат“ посевите, за да ги предпазят от капризите на времето. Тези, които се вслушаха в тази препоръка, днес могат да се похвалят със завидни резултати – повече класоносни стъбла при пшеницата и в крайна сметка до 20-25% повишение в добива в сравнение с нетретираните наесен площи. За трета поредна година не дотам популярното есенно третиране се оказа ключово за постигането на още по-високи добиви и неутрализирането на неблагоприятните климатични фактори.

Но дори там, където Панамин Агро® беше приложен напролет, като „спасение“ за вече пострадали площи с есенници, резултатите бяха добри – между 12 и 17% ръст в добива, тъй като стресът от сушата беше преодолян и потенциалът на растенията възстановен, благодарение на продукта. Разбира се, и тази година не липсваха рекордни постижения – до 30, а дори и 35% разлика в добива между третирани и нетретирани площи, но те се дължаха на определени специфики на климата и различни стресови фактори по време на цялата вегетация в някои стопанства.

При пролетниците обстоятелствата бяха съвсем различни и поради липсата на стресови фактори и благоприятния климат по време на цялата вегетация, агрономите на Панамин Ко. не очакваха сериозни разлики при отчитането на добивите в третирани и нетретирани с Панамин Агро® участъци. Благодарение на удължената и ускорена фотосинтеза, която осигурява продуктът на растенията обаче, разлики имаше – 10-15% повишение в общия случай, а на места дори и 20-25%. С това беше доказано, че продуктът е ефективен дори и при липса на стрес, а разходите за употребата му в над 80% от случаите се възвръщат в троен размер под формата на увеличен добив и съответно печалба.

Земеделският стопанин Ивайло Йовков постигна увеличение на добивите при пшеница с +136 кг/дка от третираните с Панамин Агро® площи (764 срещу 638 кг/дка от контролата).
Земеделският стопанин Ивайло Йовков постигна увеличение на добивите при пшеница с +136 кг/дка от третираните с Панамин Агро® площи (764 срещу 638 кг/дка от контролата).

Традиционно и през този сезон, Панамин Агро® даде най-сериозно процентно увеличение на резултатите при трайни насаждения. Това се дължи на факта, че растенията, чиито добиви се формират през топлите месеци, имат най-голяма полза от антистресовото въздействие на продукта. Така например при етерично-маслените култури средното отчетено увеличение е в рамките на 25-35%, но наблюдаваме и рекордни постижения при маточина от 110% повишение на резултатите. Третирането на лавандулови насаждения след коситба също има отличен ефект, тъй като в този период стресът за културата е най-голям, а продуктът осигурява своевременно подхранване и възстановяване с цел залагане на максимални резултати за следващата реколта.

Като обобщение на годината може да се каже, че Панамин Агро®дава отлични резултати винаги, но най-вече когато се използва като превенция срещу климатичните аномалии. Сухите и топли зими през последните години, липсата на дъждове през пролетта, сланите и измръзванията, все по-често са фактор, с който земеделските производители трябва да се съобразяват. Ето защо есенното подхранване и защита на посевите все по-често заляга в агротехническата програма на практичните стопани. Те вече играят ключова роля за формирането на едни добри и устойчиви добиви.

Тази есен Панамин Ко. пуска на пазара широка гама течни и листни торове от серията Panatop®, която в комбинация с вече утвърдилия се Панамин Агро®, ще гарантира добър старт на есенниците, изразен в по-силни растения с по-голяма братимост. Panatop® и Панамин Агро® съвместно ще осигурят печелившата формула за постигане на оптимални резултати, независимо от климатичните условия.

Застраховайте есенниците сега!

Възползвайте се от специалните пакетни предложения на Панамин Ко.!