„До 6 септември т.г. на територията на Румъния има регистрирани нови 34 случая на заболяването африканска чума по свинете. Що се касае до нашата страна – има два нови регистрирани случая на територията на Държавно ловно стопанство-Тервел, и два - на територията на област Велико Търново. Отнася се за диви прасета. В Тервел са отстреляни 4 диви прасета и са изпратени проби, като при две от тях резултатите са положителни за чумата“ – съобщи на заседанието на Областната епизоотична комисия в Добрич д-р Борислав Каменов, директор на Регионалната агенция по безопасност на храните.

Приключва и изплащането на финансовата помощ от 300 лв на стопаните, отглеждали прасета в задни дворове – каза още д-р Каменов. „До края на седмицата ще приключим с плащанията - в община Добричка, където останаха 150 души, и в четвъртък и петък ще се изплатят парите на 56 стопани от община Генерал Тошево. След прецизиране и проверка от подадените 1120 заявления от всички общини в Добричка област, окончателният брой на хората, които ще получат финансова подкрепа в област Добрич е 1108“ – добави д-р Каменов.

„Няма постъпили сигнали за укрити прасета през миналата седмица « - информира д-р Каменов. Предвидено е служители от друга областна дирекция по безопасност на храните да извършват проверки на задните дворове в Добричко в четвъртък.