Здравето на растенията е жизненоважно за здравето на човека. От ФАО изчисляват, че до 40% от добивите от земеделски култури се губят годишно заради нападения от неприятели и болести по растенията.

Експерти от Европа и Централна Азия се събраха на форум в Кишинев, Молдова, за да обсъдят проблема и дадат насоки за международните фитосанитарни стандарти, както и разпоредби за предотвратяване навлизането и разпространението на инвазивни вредители по растенията, а също и да споделят най-добрите практики относно здравето на растенията.

Регионът на Европа и Централна Азия е огромен и изключително разнообразен, но вредителите представляват еднаква заплаха за растителните ресурси във всички страни в региона, казва Петър Влодарчик, специалист по земеделие в Европа и Централна Азия. Такива работни срещи са изключително важни, тъй като без международно сътрудничество и осигуряване на съгласуваност на фитосанитарните мерки е невъзможно да се намалят рисковете, породени от вредители, свързани с движението на вредители между държавите естествено или в резултат на човешки дейности.

Участниците в семинара обърнаха внимание и на подготовката за отбелязването на Международната година на здравето на растенията през 2020 г.