Загубата на хладилен агент е най-честата причина за проблеми с климатизацията и все по-скъпото презареждане не е отговорът

Поддръжката на климатичните системи в селскостопанските машини е от решаващо значение за поддържане на студения въздух, който преминава през вентилационните отвори през лятото. А ако погледнем към промените, които предстоят в регламентите за хладилни агенти, следва, че ще спестите и пари в дългосрочен план.

Някои хладилни агенти имат потенциал за глобално затопляне 150 пъти по-голям от въглеродния диоксид. Но тяхната цел е да направят охлаждащите системи по-ефективни и да се използват по-малки количества и по-малко замърсяващи продукти.

Търговските разходи за един от най-често използваните хладилни агенти (134а) са се повишили повече от шест пъти през последната година. Поради регламентите на ЕС той ще бъде спрян до 2030 г. в полза на 1234yf. Това означава, че през този период разходите ще продължат да нарастват.

Загубата на хладилен агент е най-честата причина за проблеми с климатизацията и все по-скъпото презареждане не е отговорът - ако вашата система е счупена, поправете я правилно.

Кои са най-често срещаните неизправности и как те могат да бъдат отстранени?

Течове на кондензатора

На теория въздухът на вашия климатик изобщо не трябва да губи хладилен агент, но загубата му чрез течове е най-честата причина за повреда.

Преди повече от десетилетие е била приемлива загуба от 15% годишно, но сега тази цифра е стигнала до 5%, тъй като системите се подобряват и стават по-ефективни.

Кондензаторът е мястото, където могат да бъдат открити повечето течове и те почти винаги са причинени от вътрешна корозия поради натрупване на киселина.

Когато влезе влага в системата, водните молекули реагират с молекулите на хладилния агент, за да произведат киселина и с течение на времето тя разяжда вътрешността на кондензатора.

В повечето случаи ще е необходима директна подмяна на кондензатора, а филтърът винаги трябва да бъде заменен заедно с него.

Филтрите се насищат с влага и намаляват производителността си с течение на времето, така че подмяната ще намали риска от корозия на новия кондензатор в краткосрочен план.

Преди презареждане след смяна на кондензатора системата трябва да се закачи до вакуум и да се изсуши поне един час, за да се отстрани влагата.

Неотдавнашното преминаване от серпентинови кондензатори към по-ефективни ултратънки кондензатори с плоска тръба означава, че модерният комплект е по-податлив на течове на кондензатора, което прави редовната поддръжка още по-решаваща.

Компресор

Течовете от компресора не са толкова чести, но все пак могат да бъдат основен проблем. Авария на уплътнението на основния вал на компресора е най-честият виновник и обикновено е причинена от липса на употреба. Той може да изсуши и изгори уплътнението и хладилният агент да прокапе, така че най-добре е да оставяте климатика да работи през всяко време на годината.

Хладилният агент също така поддържа смазката на системата, действайки едновременно като охлаждаща течност и смазка, така че гарантирането на редовна работа на правилно ниво, ще помогне да се намали износването на компресора.

Когато се изисква част или пълна подмяна на компресора, филтърът трябва отново да се смени и системата да се промие и вакуумира най-малко един час преди презареждането.

Тръби

Понякога дългата мрежа от тръби, които разнасят хладилния агент в селскостопанските машини, може да се счупи или да се протрие в ключови точки. Признак за повреда на тръбата е внезапната загуба на охлаждане, вместо бавното намаляване на производителността, причинено от течове другаде.

Най-новите системи до голяма степен замениха гумените тръби с метални, за да се намали рискът от повреда, но все пак си струва да следите гумените секции.

Добавка за спиране на течове

Използването на добавки за спиране на течове при климатици е обект на дискусия. Тяхното свойство е да се втвърдяват, когато срещнат въздух или влага.

Тъй като оптималното количество хладилен агент се въвежда във всяка система, изчислено според теглото, трябва да се изтегли всичко, за да се знае колко от добавката да се използва.

В противен случай сместа може да препълни системата, увеличавайки риска от въвеждане на замърсители и влага. Това е в състояние да възпрепятства работата на разширителните клапани или дюзите и да доведе до неизправности.

Въздушен поток

В мръсна и прашна фермерска среда е задължително предните решетки и кондензаторите да бъдат без прах и остатъци, тъй като така се поддържа оптимален въздушен поток и правилна работа на системата.

Въпреки че поддържането на филтрите в кабината чисти е важно за производителността, намаленият въздушен поток през тях няма да окаже дългосрочно пагубно влияние върху самата климатичната система.

Обикновено кондензаторите имат охлаждащ вентилатор - самостоятелен или споделящ вентилатора на радиатора на двигателя. Ако той не работи ефективно, може да причини свръхналягане на системата и да претовари компресора, което да доведе до отказ. Това е често срещана грешка и за да се предотврати вентилаторите просто трябва да се проверяват редовно.

Електрически неизправности

Макар че обикновено са най-надеждната част от климатичната система, някои електронни компоненти могат да се повредят от време на време.

Обикновено превключвателите за налягане, които предпазват системата от паднало или свръхналягане, отказват поради лоши контакти или замърсяване. Редовна поддръжка на системата лесно решава този проблем. Температурният датчик на изпарителя, който контролира цикъла или пускането на компресора, също може да се развали.

Трябва да се извърши визуална проверка на превключватели, сензори и връзки, за да се открият неизправности, а тестът на налягането може да помогне да се идентифицират всички проблеми, преди да станат критични

Компресор в климатична система
Компресор в климатична система
Корозирала тръба на климатик
Корозирала тръба на климатик
Филтър против прах
Филтър против прах