Редица такива машини вече са разработени и се тестват доста успешно

Проектираният от инженери от Австралийския университет робот Ladybird (Калинка) работи на слънчеви панели.

Името му е продиктувано от външната прилика на тези зарядни устройства с крилата на летящото насекомо.

Машината е оборудвана с лазерна система за насочване и интегриран автоматизиран манипулатор, с помощта на който можете да събирате реколтата. Задачите ѝ включват контрол на процеса на отглеждане на зеленчуци на всички етапи, откриване на вредители, както и премахване на плевели, ако е необходимо. Роботът унищожава плевелите с помощта не само на хербициди, но и с традиционни ножове, микровълново излъчване и лазерни лъчи.

Снабден със сензори и камери, Ladybird може да пръска с химикали с точност до квадратни сантиметри, да брои растенията едно по едно и да стига до труднодостъпни места.

В Центъра за иновации на селскостопанските технологии Advesva на компанията Agrobot беше разработен роботизиран комбайн за отглеждане и събиране на ягоди. Дизайнът на тъй наречения Agrobot SW6010 включва 14 или 60 манипулатора с малки метални кошници, мощен компютър и цветни сензори, които разпознават узрелите ягоди сред зелените листа и игнорират неузрелите плодове.

Устройството има два работни модула за управление и опаковане, както и четири управляеми колела за осигуряване на маневреността. Размерите и големият ъгъл на въртене на колелата са чудесни за работа както вътре в оранжериите, така и извън тях.

Системата за събиране контролира набора от манипулатори, способни да намерят ягоди и да ги разпределят в зависимост от размера и степента на зрялост. Всеки плод се анализира и процесът на отрязването се извършва с необходимата точност, плавност и чувствителност. Специална система веднага пакетира реколтата.

Задвижването на робота се извършва чрез двуцилиндров дизелов двигател с мощност 21 кВт. Тестовете показват, че използването на тази машина осигурява 50% намаление на цената на пресните ягоди и до 90% на промишлените цени за производство на пюре и йогурти.

Изследванията и разработките в областта на роботиката се извършват и в Изследователския център за наука и технологии към Руската академия на науките. Там е създаден прототипът на мобилния робот AgroMultiBot.Garnet за автономно събиране на плодове и зеленчуци в открито поле. Машината е първата в набор от устройства за роботизирано селскостопанско производство.

Производителите планират да създадат семейство от машини което ще включва култивиращия робот Pearl, транспортния - Topaz, сервизния - Sapphire, както и роботите за събиране на плодове и зеленчуци на открито и закрито - Garnet и Hyacinth. Основната функционалност на тези машини ще бъде реализирана в навесен роботизиран модул, който представлява рамка с два манипулатора, конвейерна лента и сензорна система за разпознаване на плодове. Освен това в системата са осигурени станция за зареждане, фитосанитарен култиватор, иригатор и други.

За да се създадат ключови алгоритми, е разработена тестова платформа, състояща се от монтиран роботен модул и транспортна платформа на гуми с ниско налягане.

Технологичното семейство реализира концепцията за автоматизирано селскостопанско производство, базирано на последователното разработване и внедряване на серия от мобилни автономни роботи. Всеки от тях ще извършва различен набор от селскостопански операции. Комбинираното използване на всички машини ще осигури пълен функционално затворен цикъл. Фермерът ще може да придобие и внедри всеки робот поотделно или цялото семейство наведнъж. Устройствата могат да се използват едновременно с машини и оборудване за автоматизация, налични във фермата.

Предимството на AgroMultiBot в процеса на селскостопанско производство ще бъде замяната на до 25 души на полето. В същото време ще бъде осигурено допълнително събиране на 30-50% от реколтата, която остава на полето по време на традиционната жътва.

Agrobot SW6010 е способен да разпредели ягодите в зависимост от размера и степента на зрялост
Agrobot SW6010 е способен да разпредели ягодите в зависимост от размера и степента на зрялост
AgroMultiBot.Garnet е първата в набор от устройства за роботизирано селскостопанско производство
AgroMultiBot.Garnet е първата в набор от устройства за роботизирано селскостопанско производство
Дизайнът на машината включва 14 или 60 манипулатора с малки метални кошници, мощен компютър и цветни сензори
Дизайнът на машината включва 14 или 60 манипулатора с малки метални кошници, мощен компютър и цветни сензори