Започват засаждането на разсада за есенно производство на марули и сеитбата на спанак

Драгомир Атанасов агрометеоролог при НИМХ

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от наднормени температури. Отново не се очакват валежи от стопанско значение в полските райони на страната. В края на седмицата се прогнозира относително понижение на температурите, което ще облекчи развитието на земеделските култури.

При царевицата ще се наблюдава преход от млечна към восъчна зрялост при късните хибриди, а при по-ранните - масово ще се наблюдава пълна зрялост.

През периода тече оптималният агротехнически срок за сеитба на зимната рапица. Предвид продължаващото засушаване и изчерпването на почвената влажност, сеитбата на рапицата в много райони на страната може да бъде възпрепятствана, поради невъзможност за добра подготовка на полетата и качествена сеитба.

От основно значение за рапицата е осигуряването на качествено сеитбено легло. Отсъствието на вода в почвата е неблагорпиятно и за началните етапи от развитието на културата.

Условията ще са подходящи за вече започналата жътва на слънчогледа и на хибридите царевица, приключили фенологичното си развитие.

В стопанствата ще се извършва обеззаразяване (срещу семеннопреносими патогени като праховита и твърда главня) и подготовка на семената за сеитба от пшеница и ечемик.

Периодът съвпада с времето за засаждане на разсада за есенно производство на марули и сеитбата на спанак.