Алабашът е зеленчук, който е изключително популярен в Северна и Западна Европа. Там е познат под името колраби.

До преди десетина години алабашът бе рядкост за българските градини, но вече се среща много по-често.

Зеленчукът бързо намери почитатетли, тъй като има много добри вкусови качества. Най-разпространени са два вида: зеленикав и виолетов.

. По-едрият алабаш е с виолетово-синкава обвивка.

. По-дребният вид има светлозелена кора. Той има по-добри вкусови, диетични и хранителни качества от по-едрия. По-сладкият му вкус се дължи на голямото количество захароза.

По съдържание на витамин С, алабашът не отстъпва дори на лимоните. Други ценни съставки, които съдържа са: витамините А, В1, В2, РР, Е, пантотенова киселина и каротин.