Заточвайте инструментите по малко, но по-често

01 септември 2019
Цветна градина / Полезни съвети
2673
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Добрите инструменти са от съществено значение в градината. Те олекотяват ежедневните задачи и помагат за поддържането на работата на ръка продуктивна и приятна.

Важно за градинските инструменти е да се поддържат в добро състояние. Когато става въпрос за остри неща като ножици, ползите се губят, ако инструментите са затъпени.

За щастие поддържането на остри инструменти през цялата година е доста просто, обикновено единствено липсата на рутина пречи. Най-добре е да ги заточвате малко и често, но с допълнителна сесия два или три пъти годишно като подготовка за натоварени сезони.

Почти толкова важно, колкото да поддържате инструментите си остри, е да бъдат чисти. Листният сок бързо се натрупва върху остриета и запушва механизма, намалявайки ефективността на рязането.

Основният комплект за поддръжка

Точило

Най-важното от всичко е точилото - за предпочитане малък воден камък (много по-приемливо е от маслени камъни), който може да служи както при малки остриета, така и при по-големи.

Трябва да се накисне няколко минути преди употреба. Заточвайте на всеки няколко седмици и камъкът ще поддържа острието в добро състояние.

Диамантена пила

За по-стари или по-повредени остриета ще ви трябва нещо по-грубо - по-груб камък или диамантена пила работят много добре при шлифоването на повреден ръб до чист профил.

Абразивен материал

Полезен е някакъв вид абразив за отстраняване на листния сок. Това може да бъде гъба за миене, фина телена вълна или специална серия за почистване.

Масло от камелия

След като се почистят и наточат остриетата, е необходимо леко смазване, за да се движат свободно и да се предотврати ръждясване. Японците традиционно използват маслото от камелия за това, извлечено от семената на чаеното растение Camellia sinensis.

Ножици

От ножици за подрязване с дълги дръжки до по-къси градински резачки или ножици за жив плет с дълги ножове, остриетата могат бързо да се износят след няколко сезона работа. Тези ножици имат два скосени ръба, отгоре и отдолу, като и двете трябва да бъдат заточени (опитите да се заточи всяка друга част на острието са безполезни, така че уверете се, че знаете къде са тези скоси). Добрата новина е, че с малко помощ от менгеме, обикновен мелничен камък може бързо да върне остротата на ножиците с минимални усилия. Ако забележите, че острието е одраскано или огънато, може да искате да купите нови градински резачки и не забравяйте да ги използвате само на по-малки клони.

Важна забележка: ножиците - и повечето други инструменти в нашия списък - също могат да ръждясват във времето или да развият дебели слоеве или мръсотия. Жизнено важно е да премахнете ръждата и мръсотията, преди да започнете да заточвате. Тук е полезна шкурка с високо съдържание на песъчливост - шкурете остриетата до приятен блясък, преди да започнете да заточвате.

Ножове за косачки

Най-трудната част на заточването на острието на косачката е безопасното отделяне на ножа от вашата косачка. След като ножът е безопасно отстранен и хванат в менгеме, добро точило е всичко, което ви е необходимо. Само не забравяйте да се уверите, че сте заточили правилната страна на острието. Когато се свали, понякога може да е трудно да се каже накъде е острият ръб.

Лопати

Правите лопати обикновено не се нуждаят от много заточване, но тези с извит ръб зависят от остротата на ръба, за да проникнат лесно в твърда почва, корени, лед и други материали. Поддържайте този ръб свеж, като периодично почиствате и заточвате острието.

Голяма пила може да ви помогне да добавите нов ръб, но ако лопатата има някои сериозни дефекти и нащърбвания, ще ви е необходима шлифовъчна машина, която да полира ръба.

Гребло

Има два основни типа гребла. Първият е небрежно леко гребло, използвано за почистване на трева и листа - то няма нужда да се заточва. Все пак има по-тежки гребла, които се използват за разбиване на много тежка почва, изкопаване на корени и други трудни задачи. Тези гребла могат да се възползват от периодично заточване, за да се поддържат ефикасни: малките пили могат да достигнат до зъбите и да свършат добра работа.

Още от Цветна градина / Полезни съвети
0

Скалните кътове и алпинеумите са декоративни ансамбли, състоящи се от камъни и растения. Те сега са много популярни елементи от ландшафтния дизайн. Пресъздават уникални планински пейзажи

0

Без значение дали имате място само за няколко сандъчета с пръст, които да разположите на балкона, или разполагате с голямо пространство, което да отделите за градина,

0

Тя не ги убива, а само ги отблъсква Дори да живеете на 8-мия етаж, има вероятност да се сблъскате с орди от безброй малки войничета. Защо са там и как са дошли не е ясно,

0

Предпазва резниците от гниене В състава на ароматния прах има много полезни вещества, някои от които се смятат за чудесен помощник при опитите за вореняване на резници.

0

Но задължително с 12 часа слънчево греене Канеленото дърво е непознато на нашия пазар дори сред колекционерите. Въпреки това не е невъзможно да се отглежда в контейнер.

Последни новини
0

От 17 до 19 септември Варна ще бъде домакин на международен панаир. В него ще вземат участие пчелари от пет държави – България, Молдова, Румъния, Турция и Украйна

0

Редица такива машини вече са разработени и се тестват доста успешно Проектираният от инженери от Австралийския университет робот Ladybird (Калинка) работи на слънчеви панели

0

През нощта над страната ще е предимно ясно. Минималните температури ще са от 12° - 15° по поречието на Дунав и Източна България, където ще духа до умерен североизточен вятър до 6° - 10° в

0

1. Доматен сос Подходящ за барбекю и шишчета (най-добре за свинско и телешко месо). Рецепта: 1 литър доматен сок с пулпата (доматено пюре или пасирани домати)

0

При есенното формиране на гнездото в реални условия често се налага пчеларят да работи с рамки, в които има различно количество мед. Затова трябва да размести питите в зависимост от силата на

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-малко един човек е убит, а множество хора са ранени при стрелба в предградие на Торонто, съобщи регионалното управление на полицията в окръг Пийл, предаде Спутник, цитиран от Dariknews.  Все още няма информация за стрелеца. Полицаите са повикани на „Морнинг Стар Драйв“ и „Дарчел Авеню” малко преди 18:30 ч.местно време в събота

Над 203 хил. ученици и преподаватели ще се обучават и работят в модерна среда 435 училища, детски градини и комплекси, както и 13 университета в 112 български общини получават нова модерна визия и оборудване. Ремонтите дейности са за 624 млн. лв., които се осигуряват от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Успехът зависи от скъпа рекламна кампания - Честита българска номинация за “Оскар”, г-н Лазаров! Има ли “Ага” шансове да вземе наградата за чуждестранен филм, след като спечели толкова много награди на кинофестивали по цял свят - Оскарите са обратно на фестивалите. На фестивалите искат премиери, филмът да не е показван никъде