Добрите инструменти са от съществено значение в градината. Те олекотяват ежедневните задачи и помагат за поддържането на работата на ръка продуктивна и приятна.

Важно за градинските инструменти е да се поддържат в добро състояние. Когато става въпрос за остри неща като ножици, ползите се губят, ако инструментите са затъпени.

За щастие поддържането на остри инструменти през цялата година е доста просто, обикновено единствено липсата на рутина пречи. Най-добре е да ги заточвате малко и често, но с допълнителна сесия два или три пъти годишно като подготовка за натоварени сезони.

Почти толкова важно, колкото да поддържате инструментите си остри, е да бъдат чисти. Листният сок бързо се натрупва върху остриета и запушва механизма, намалявайки ефективността на рязането.

Основният комплект за поддръжка

Точило

Най-важното от всичко е точилото - за предпочитане малък воден камък (много по-приемливо е от маслени камъни), който може да служи както при малки остриета, така и при по-големи.

Трябва да се накисне няколко минути преди употреба. Заточвайте на всеки няколко седмици и камъкът ще поддържа острието в добро състояние.

Диамантена пила

За по-стари или по-повредени остриета ще ви трябва нещо по-грубо - по-груб камък или диамантена пила работят много добре при шлифоването на повреден ръб до чист профил.

Абразивен материал

Полезен е някакъв вид абразив за отстраняване на листния сок. Това може да бъде гъба за миене, фина телена вълна или специална серия за почистване.

Масло от камелия

След като се почистят и наточат остриетата, е необходимо леко смазване, за да се движат свободно и да се предотврати ръждясване. Японците традиционно използват маслото от камелия за това, извлечено от семената на чаеното растение Camellia sinensis.

Ножици

От ножици за подрязване с дълги дръжки до по-къси градински резачки или ножици за жив плет с дълги ножове, остриетата могат бързо да се износят след няколко сезона работа. Тези ножици имат два скосени ръба, отгоре и отдолу, като и двете трябва да бъдат заточени (опитите да се заточи всяка друга част на острието са безполезни, така че уверете се, че знаете къде са тези скоси). Добрата новина е, че с малко помощ от менгеме, обикновен мелничен камък може бързо да върне остротата на ножиците с минимални усилия. Ако забележите, че острието е одраскано или огънато, може да искате да купите нови градински резачки и не забравяйте да ги използвате само на по-малки клони.

Важна забележка: ножиците - и повечето други инструменти в нашия списък - също могат да ръждясват във времето или да развият дебели слоеве или мръсотия. Жизнено важно е да премахнете ръждата и мръсотията, преди да започнете да заточвате. Тук е полезна шкурка с високо съдържание на песъчливост - шкурете остриетата до приятен блясък, преди да започнете да заточвате.

Ножове за косачки

Най-трудната част на заточването на острието на косачката е безопасното отделяне на ножа от вашата косачка. След като ножът е безопасно отстранен и хванат в менгеме, добро точило е всичко, което ви е необходимо. Само не забравяйте да се уверите, че сте заточили правилната страна на острието. Когато се свали, понякога може да е трудно да се каже накъде е острият ръб.

Лопати

Правите лопати обикновено не се нуждаят от много заточване, но тези с извит ръб зависят от остротата на ръба, за да проникнат лесно в твърда почва, корени, лед и други материали. Поддържайте този ръб свеж, като периодично почиствате и заточвате острието.

Голяма пила може да ви помогне да добавите нов ръб, но ако лопатата има някои сериозни дефекти и нащърбвания, ще ви е необходима шлифовъчна машина, която да полира ръба.

Гребло

Има два основни типа гребла. Първият е небрежно леко гребло, използвано за почистване на трева и листа - то няма нужда да се заточва. Все пак има по-тежки гребла, които се използват за разбиване на много тежка почва, изкопаване на корени и други трудни задачи. Тези гребла могат да се възползват от периодично заточване, за да се поддържат ефикасни: малките пили могат да достигнат до зъбите и да свършат добра работа.