Африканската чума по свинете унищожи една трета от свинефермите в Китай. Това доведе до поскъпване на свинското месо с 40%. Заради дефицита на свинско  птичето месо става добра алтернатива, съобщава tdtv.

На фона на кризата в свиневъдството птицевъдството в Китай отбелязва бурен разцвет. Една китайска ферма за патици дневно продава стотици хиляди еднодневни патета. Собственикът й планира да увеличи производството с 30%.

Според председателя на Асоциацията на фермерите в Китай Ван Шухун цената на патешкото месо е трябвало да падне, но заради африканската чума по свинете тя, както преди, остава стабилна и вероятно дори ще се увеличава. Така че пазарните перспективи за птицевъдите са много добри.

Експерти прогнозират, че тази година производството на свинско месо в Китай ще намалява и пазарът ще се възстанови едва след 5 години. При това свинското месо е най-търсеното в страната - 60% от общия потребяван обем.

Африканската чума по свинете е смъртоносно вирусно заболяване. Смъртността е от 50 до 100%. Оживелите животни остават вирусоносители, затова болните свине не се лекуват, а се унищожават. Фермите се поставят под карантина. Заболяването не се предава на хора.