Певци и пчелари се събират за поредна година в планинския туристически комплекс "Беклемето", където на 24 август /събота/ ще се открият 26-ият Национален събор-надпяване на пенсионерски състави и 55-ата Национална пчеларска среща "Север-юг". Това съобщават от пресцентъра на Община Троян.

Националният пенсионерски събор е в два дни - 24 и 25 август, и има състезателен характер. За участие са се записали 75 художествени състава и хорови колективи от цялата страна. Организатори на събитието са Клуб на пенсионера - Троян, и Община Троян.

Едновременно с пенсионерските състави, на Беклемето се събират и пчелари на Национална пчеларска среща "Север-юг". Тя се организира от Пчеларско дружество "Майка" - Троян, Пчеларско дружество "Лавандула" - Карлово, и общините Троян и Карлово. В програмата е включена лекция на тема "Лечебните растения - Бъдеще без алтернатива при пчелите", която ще изнесе д-р Илиян Гечев, експерт "Болести по пчелите и биологично сертифициране".

Ще има и дискусионен клуб на общински и национални сдружения на пчеларите, производители на мед, с участието на председатели на общински дружества и членове. Традиционно гостите на събитието имат възможност да си закупят пчелни продукти със сертификат за качество.