Машини за минимални обработки, при които се постига продуктивност и прецизност при работата на полето, ниски експлотационни разходи и значителна икономия на гориво - в отговор на пазарното търсене

Любомир Коралов

Естествено е в по-мащабните фермерски стопанства в Европа, а и у нас, да се използват големи самоходни теглителни и прибиращи машини. Обичайно мощността им достига от 200 до 1000 и повече к.с. Нараства и скоростта на придвижването им в полето, увеличава се тяхната икономичност. Водещи в това направление са комбайните и тракторите и пръскачките с марки и брандове от световните концерни като JOHN DEERE, AGCO, CLAAS, CNH и др. При тях се използват модерни системи за автоматично регулиране на експлоатацията им при различните етапи от полската сезонна работа. Главните правила са:

- спазване на изискванията за висока ефективност и прецизност

- компютърен контрол във всеки един момент на полето

- намалени разходи, икономия на гориво и време

Твърде съществено и важно изискване за покриване на всички тези показатели е при работата постоянно да се осъществява пълна комуникация и съгласуваност в действията на машините. Това става като се осъществява логистиката на полето и взаимодействието с всички останали елементи от сложната система за формиране и отглеждане на реколтата, както и за нейното прибиране и съхранение.

В тази публикация ще се спрем по-скоро на някои по-малки модели самоходни машини, сеялки и инветари, които активно се използват от производители със средни и по-малки по мащабите си стопанства. Но и те задължително отговарят на всички изисквания за висока производителност, качество на прибраната продукция, екологичност. Стопаните използват, според традицията и натрупания от тях нов опит, различни традиционни или иновативни технологии - орни, безорни или минимални обработки, обичайни или директни сеитби, както и изсяване под повърхността на почвата

Конвенционалният подход в зърнопроизводството в последните години отстъпва място на технологията No til или по-предпочитаната минимална обработка на почвата без дълбока есенна оран. За мнозина земеделци минималната обработка на почвата има безпорни ползи - пести се време, снижава се себестойността на продукцията, намалява се амортизацията на машините, ограничава се замърсяването на околната среда. Съществени са и агрономическите предимства, характерни за практиките на т.нар. "щадящо земеделие". Един от известните български земеделски производители АНГЕЛ ВУКОДИНОВ смята, че намалените механични обработки на почвата водят до подобряване на структурата й и увеличават минералните и органични вещества в нея. Този метод защитава почвата от ерозия и загуба на минерали, увеличава задържането на влагата, осигурява по-добро проникване на дъждовната вода в земята, по-бърз растеж на растенията, както и ефикасен механичен контрол над плевелите.

Отчитайки отдавна тези предимства мениджъри и конструктори от световните брандове за земеделска техника включиха в последното десетилетие в стоковите си листи множество позиции на различни машини за минимални обработки за слети сеитби и т.н. Тази тенденция ясно пролича в последните издания на световните международни агроизложения като СИМА, Агритехника, ЕЙМА и др. Като постоянен участник в тези агропанаири се очерта и една не толкова голяма група изестна сред фермерите като ARBOS. Отбелязваме нейното присъствие на пазара, защото тя претърпява любопитно развитие и значителни метаморфози.

Нещо, което не е рядкост в съвременното агромашиностроене. Брандът ARBOS не можем да присъединим към семейството на най-големите играчи в агроиндустрията. Но ако условно приемем съществуването на втори ешалон от световни концерни в агромашиностроенето, то Lovol Arbos Group /пълното ново име на компанията/ може да бъде поставена между тях.

По начало ARBOS е италианска компания за селскостопанска техника, разположена в Migliarina di Carpi, Модена, но сега се контролира от Tianjin Lovol Heavy Industry мощен китайски производител на трактори, селскостопански и строителни машини. Фирмата е основана през1954 г. в Пиаченца с основно производство трактори и инвентари. През 1956 г. там започват да се произвеждат и средно големи комбайни. През 1960 г. вече имат нов завод за прибиращи машини в Сан Лазаро, близо до Пиаченца. През 1964 г. ARBOS става част от американската компания White. През 1983 г. произвежда основно комбайни за зърно и за цвекло. През 1994 г. поради различни финансови и пазарни причини, ARBOS прекратява съществуването си.

През 2011 г. Lovol Heavy Industry открива изследователски и развоен център в Италия, за да координира дейностите си в Европа и купува марката ARBOS. Центърът става централа на нов холдинг, Lovol Arbos Group, чиято цел е да проектира три платформи за трактор от 100 до 270 к.с. и да възстанови индустриалното ноу-хау на комбайните ARBOS.

През 2015 г. групата стартира основен проект за интегрирани цялостни решения в рамките на селскостопанската механизация. Така ARBOS се превръща в международна референтна марка за земеделските производители за целия агрономически цикъл чрез въвеждане на продукти, съвместими с най-новите прецизни почвообработки и сеитбени техники. Така компанията преминава от компактни и високо специализирани трактори към създаването на пълна гама от машинни комплекти за приложение на полето. За да стане това през 2015 г. два големи, известни бранда са присъединени към семейството на ARBOS Group.

Първият е MaterMacc, компания специализирана в производството на сеялки и друга селскостопанска техника. Вторият е Goldoni от региона Емилия с производство на трактори за овощни градини. Чрез тях се постига диверсификация на производството и разширяване на портфолиото на Групата.

Например, конструкторите от MaterMacc са отделили значително време и ресурс за разработката на сеялка, която да покрива всички изисквания за директна сеитба. В това се включват такива важни показатели като прецизен контрол на сеитбената норма и дълбочината за полагане на семената, висока производителност, нисък разход за поддръжка. Това е пневматичната сеялка UST (UNIVERSALS SEEDING TOOL). Тази иновативна технология е разработена с цел запазване на структурата на почвата чрез съкращаване на обработките. При това е необходима по-малка мощност за работа при по-висока работна скорост и сътветно по-малка консумация на гориво. Налице е също и значителна икономия на материали. Контролът на сеитбата става въз основа на стандарт ISOBUS, който е напълно съвместим с всеки трактор с ISOBUS оборудване при контрол до 20 реда.

Не само с тази сеялка ARBOS показа готовност да се конкурира на европейския пазар с гама от продукти, които могат да подкрепят целия агрономически цикъл - от обработката на земята до прибирането на реколтата. По време на Agritechnica 2017 в Хановер бе представена пълната линия на трактори и оборудване в специфичното зелено на групата. Професионалите наричат този техен дизайн "зелена ливрея". Логично 2018 г. стана година на усъвършенстването на гамата трактори със средна мощност и разработването на модерно оборудване за прецизно засяване. Машините от тази линия бяха показани за първи път на голямото италианско и международно агроизложение за техника и аксесоари за земеделито EIMA 2018. През зимата на 2019 г. на парижкото изложение SIMA вече бяха представени не само прототипи, но и действащи машини - трактори, сеялки, пръскачки, торачки. Т.е. целият комплект от обработващи средства.

Наблюдателите очакват на Agritechnica 2019 през ноември в Хановер ARBOS да покаже на професионалната публика "зелената ливрея" на среден зърнокомбайн, компактни многофункционални трактори от всякакъв вид - от специализирани за лозя и овощни градини до големи машини с мощност 260 к.с., които могат да се агрегатират със сеялки за директна сеитба от типа UST. Те са подходящи и за пневматичната сеялка MSD 2.0 COMBI, която тори и сее едновременно, както и за прецизната компактна торачка MMX ELEKTRO или продълбочителя ROCK M3. Успешно към тях може да се агрегатира и получилата и на EIMA 2018, и на SIMA 2019, високи отличия за иновативност прикачна пръскачка ARBOS BLASTER. Всички тези машини, производство на Lovol Arbos Group, в най-новите си и усъвършенствани модели ще бъдат на щанда на компанията на хановерското агроизложение, имайки пряко отношение към технологиите за минимални обработки на почвата.