Доброкачествената вода в птицефермата е прозрачна, безцветна, без миризма и необичайни аромати. Тя не трябва да съдържа органични вещества от животински или минерален произход, отровни и токсични примеси, патогени и замърсяване с хелминти, напомня AgroTimes.

Твърдата вода е с високо съдържание на минерали, обикновено калциеви и магнезиеви (Mg2+) йони, и в някои случаи други разтворени елементи като бикарбонати и сулфати. За да се намали твърдостта на водата и нейното pH, във водоснабдителната система се въвеждат органични киселини. Понижаването на pH влошава средата за развитието на микроорганизми във водата, предотвратява образуването на варовик. Консумацията на домашни птици от такава вода като цяло подобрява храносмилателните процеси.

Можете също така да прилагате лимонена киселина - 0,5 г/л вода на ден, на всеки 7 дни, или аскорбинова киселина 1-1,5 г/л вода на ден, на всеки 7 дни.

Недостатъкът от използването на органични киселини е, че при предозиране водата става неизползваема за домашните птици.