Това е нещо като манджите на нашите баби, само че в случая те са италианки. Взели сме рецептата назаем.

Необходими са ви кайма - 400 г, 1 яйце, 1 филия сух хляб, 1 глава лук1 малко черен пипер, магданоз.

А за да направите соса: пригответе си 200 -250 грама гроздови зърна, 50 мл бяло вино, 100 мл зеленчуков бульон, зехтин, 1 суп.л. брашно.

В купа сложете каймата, добавете яйцето, разтрошете накиснатата в прясно мляко филия хляб, нарязаната на много ситно глава лук.

Овкусете с щипка черен пипер, щипка риган по желание и щипка магданоз. Омесете каймата добре и оставете в хладилник за половин час.

Загрейте олио или зехтин, от каймата късайте малки парчета, овалвайте ги в брашно и ги слагайте в мазнината. Кюфтенцата отцедете на кухненска хартия.

В тиган налейте 1 к.ч. зехтин, сложете кюфтенцата, полейте ги с бялото вино. Изчакайте малко, докато се изпари алкохолът и тогава налейте топлия зеленчуков бульон.

Пуснете в соса две листенца салвия или друго по избор и посолете. След 10 минути пуснете в него гроздовите зърна и изчакайте още 5-6 минути.

Накрая, ако искате да сгъстите, разтворете 1 с.л. брашно в малко топла вода, изсипете в соса и изчакайте манджата за минута-две.

Добре изглежда като се поднесе с грозде върху картофено пюре, казват италианките.

Гроздето е един прекрасен есенен плод, който много подхожда и на салати и на други ястия и предястия, казват италианските домакини, които повече от нас го ползват за целта.