Ваните за дезинфекция на копитата на кравите са необходимост за всяка говедовъдна ферма, напомня AgroTimes. Изчислено е, че ежегодно 20% от всички млечни крави страдат от заболявания на копитата. Отначало заболяването протича незабележимо и е трудно да бъде открито. Затова трябва да се прилага профилактика.
Тя включва навременно почистване на екскрементите, навременен ремонт на боксовете за лежане и пода, недопускане на боклук и особено на опасни строителни остатъци (стъкло, пирони, парчета тел и др.), балансирано хранене.
Своевременното подрязване на копитата на кравите не трябва да се пренебрегва.
Превантивните вани за копитата на кравите трябва да се правят веднъж или два пъти седмично. За целта са необходими специални вани от 150-250 л. Едната от тях се пълни с чиста вода за почистване на копитата от мръсотия, а другата се пълни с разтвор на дезинфектант. Най-често използваните дезинфектанти са меден сулфат, цинков сулфат, формалин, продавата се и специални смеси.
В големите стопанства копитата се обработват директно в доилните съоръжения - с разпенващите агенти, през които кравите преминават.
Подрязването на копитата се извършва ежегодно за цялото стадо. Ако кравите се отглеждат върху дълбока постеля, копитата се подрязва веднъж на три до четири месеца. При твърд под това се прави два пъти годишно: ранна пролет - преди излизане на паша, и наесен - преди оборния период.
Коментари