Изкупната цени на манатарката първо качество тази година е 7,50 лв/кг. Може спокойно да се каже, че за нас, българите,  гъбите вече се превръщат в деликатес по заведенията в курортите.

Последните няколко години е намалял добивът на диворастящи гъби в Смолянско. Това сочат данните на пунктовете за изкупуване на горски плодове и гъби. Спад има и в броя на гъбарите, предаде БТА.

От началото на месец август хората събират предимно манатарка и пачи крак.

Изкупната цени на манатарката първо качество е 7,50 лв/кг. Пачият крак пък се купува за 2лв/кг.

Голяма част от диворастящите гъби от Родопите са предназначени за износ в Германия, Франция, Испания и Италия. Много малка част от продукцията достига и остана на пазара у нас. Тя се предлага основно в заведенията по курортите.

Според прекупвачите на гъби липсата на събирачи е породена от различни фактори. Зачестилите набези на мечки притесняват хората и те избягват да ходят в гората.

В района на Рожен са открити следи от огромна мечка, а в началото на седмицата семейство гъбари са преживели стряскаща среща до пътя към Перелик.

Климатичните промени и метеорологичните явления това лято са понижили значително реколтата от диворастящи гъби. Въпреки това последните години влияние са й оказали и по-мащабните сечи в горите.