Тази година руските ветеринарни служби прогнозират общо 54 огнища на африканска чума по свинете (АЧС) да бъдат регистрирани в страната, съобщава руското Земеделско министерство. Това е по-малък брой от 2018 и 2017 г., когато са регистрирани съответно 56 и 188 огнища. Според специалистите това е най-ниската цифра за последното десетилетие.

Генералният директор на Националния съюз на производителите на свинско месо в Русия Юрий Ковальов, заяви пред "Агроинвестор", че поне половината от производителите на промишлено свинско месо в страната са били засегнати от АЧС през последните 10 години. И добавя, че свиневъдната промишленост е реагирала чрез прилагането на най-високите стандарти за безопасност, както и някои нестандартни мерки за безопасност, които не позволяват на насекомите да влизат в стопанствата.

Тези мерки значително намалиха възможността вирусът да проникне в промишлените стопанства, но не успяха да премахнат напълно рисковете. Ковальов обясни, че в промишлените свиневъдни стопанства работят хиляди работници, които всеки ден влизат и излизат от производствените съоръжения и че такива стопанства се намират в близост до задните дворове, където често са с по-ниски мерки за безопасност.

От Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор заявиха през юли, че има опасения, че някои региони в Русия укриват огнища на AЧС през 2018 и 2019 г. и по-специално в Краснодарският и Ставрополският край и Волгоградската област. В резултат на това заразени продукти достигат до рафтовете на магазините. Ветеринарният отдел на Краснодарския край обаче направи изявление, в което твърди, че обвиненията са неверни и че огнища на АЧС никога не са били укривани в региона.

От Росселхознадзор съобщават, че огнище на АЧС е регистрирано в една от свинефермите на земеделско стопанство "Русагро" в Белгородска област на 16 юли. Това е първото огнище, регистрирано в промишлено стопанство в Русия тази година. Всички предишни случаи са били докладвани или в задни дворове, или сред диви свине. Белгородска област е ключов регион за производство на свинско месо в Русия. От Росселхознадзор изчисляват, че от началото на годината е имало 8 огнища сред диви свине в тази част на страната. "Русагро" не е предоставил информация за това колко прасета са засегнати, но това е вторият път, когато АЧС засяга ферма на компанията. Предишното огнище е било през 2017 г., когато в резултат на епизоотията компанията унищожава 14 500 прасета.