Сухото и горещо време ще затрудни обработките на почвата и предсеитбените дейности

Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ

През повечето дни от първото десетдневие на август агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време и температури около и малко под нормата за периода.

Прогнозираните метеорологични условия в началото на месеца ще повишат степента на зарази от някои гъбни патогени - мани по зеленчуковите култури от късното полско производство, късно кафяво гниене по овошките, сиво гниене по зреещите ранни сортове грозде.

Падналите валежи в края на юли, на места в северозападните, централните и крайните южни райони надвишиха 30-40 л/кв.м (Ново село, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Велико Търново).

Те заедно с очакваните валежи през първото десетдневие на август ще се отразят благоприятно на вторите култури, на по-късните хибриди царевица, при които ще започне формиране и наливане на зърното.

През първото десетдневие при средноранните хибриди царевица ще наблюдаваме млечна зрялост, а при ранните - восъчна и пълна зрялост (Бъзовец, Кнежа, Главиница, Пазарджик, Пловдив).

При слънчогледа в Дунавската равнина и в южните райони ще започне узряване.

В края на първото десетдневие се прогнозира съществено повишение на температурите и ускорено протичане на последните фази от развитието на късните полски култури.

През второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време и температури около и над климатичните норми.

През втората половина на август голяма част от късните полски култури ще приключат развитието си.

При слънчогледа ще се наблюдава масово техническа зрялост, а при соята - узряване. В края месеца при средно късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрялост. При ориза ще протича фаза млечна зрялост, при памука - разпукване на плодните кутийки.

През втората половина от месеца недостигът на почвена влага при вторите култури ще се задълбочава и ще налага повишени поливни норми. На много места в полските райони отсъствието на влага в горните почвени слоеве ще възпрепятства качественото провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за зимна рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата започват да текат през третото десетдневие на август.

През август при късните овошки не трябва да се подценява вредната дейност на последното поколение плодови червеи.

Относително сухото време през повечето дни ще е предпоставка за увеличение популацията на акарите.

В лозовите масиви да се следи за появата и плътността на гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец. Пръскания да се провеждат в по-хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене.