До 31 юли собствениците на земеделска земя да подадат декларации

Диана Ванчева

До 31 юли всеки собственик на земеделска земя трябва да подаде декларация по чл. 69 от правилника за приложение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи /ЗСПЗЗ/.

В общинските служби по земеделие трябва да се посочи начинът, по който всеки желае да ползва всеки от имотите си през съответната стопанска година.

Може да се избере да бъде или в реални граници или в масиви за ползване.

Когато имотите са отдадени за ползване чрез договори за наем или аренда, собственикът трябва да опише сключените си договори.

Начинът на стопанисването им обаче трябва да посочи от този, който ги ползва - със заявление по чл. 70 от правилника.

Ползвателят трябва да представи и копие от договорите за ползваните имоти.

Иска се да посочи в заявлението и начина, по който желае да ползва всеки от наетите или арендувани имоти през стопанската година - дали в реални граници или комасирано.

Също до 31 юли се подават заявленията за участие в споразумения за ползване /по чл.37в/.

Трябва да се посочат имотите, ползвани на правно основание съгласно регистрираните в слжбата договори или документи за собственост. Заявленията се искат и на магнитен носител.

До 15 август собствениците и ползвателите на земи трябва да подадат декларация - заявление, и ако има промяна на собствеността, формата на стопанисване или начина на трайно ползване.

При поява на нови обстоятелства, те се вземат предвид при определяне на масивите за ползване за предстоящата стопанска година, но само ако заявленията са представени в посочения срок.

До 30 август се сключват споразуменията за ползване на масивите за предстоящата стопанска година.

Чрез тях собствениците и ползвателите на земеделски земи в съответното землище комасират (уедряват) обработваните от тях площи, като преразпределят собствените и ползвани на правно основание имоти.

Прибавят и т.нар. "бели петна", намиращи се в разпределените между участниците в споразумението масиви.

До 10 септември

Трябва да се внесе средното годишно рентно плащане от ползвателите за "белите петна". Това става по банковата сметка за чужди средства на общината.

От 1 октомври до 28 февруари земеделските стопани имат време да представят в областните дирекции по земеделие актуалната информация за годината.

Това се прави чрез анкетна карта с анкетни формуляри, за да им бъде заверена регистрационната карта.

От 1 октомври до 15 февруари се регистрират правните основания за ползване на земеделските земи в общинските земеделски служби.

До 31 декември се подава декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ за упражняване правото на избор за облагане с данък върху годишната данъчна основа от началото на следващата година от физически лица, регистрирани като земеделски стопани.

Това важи и за физически лица, регистрирани като земеделски стопани, които са се облагали с данък върху годишната данъчна основа поне 5 последователни години, и от началото на следващата година желаят да преминат към облагане по друг ред.

Регистриране

Първоначална регистрация на земеделски стопанин може да се извършва през цялата стопанска година от 1 октомври до 30 септември.

Комплектът документи включва анкетна карта, която се заверява в областната дирекция "Земеделие", анкетен формуляр, които се заверява се в общинската служба по земеделие.

При отглеждане на животни се предоставя опис от номерата на ушните марки или електронните идентификатори, заверен от официалния ветеринарен лекар.

При регистрация със земеделска земя се представя опис на земеделските площи и документи, доказващи правното основание за тяхното ползване за стопанската година.

Когато се участва със споразумения или заповеди за разпределение на масивите, се дава и опис на площите в съответствие със сключеното споразумение.

Първоначална регистрация на земеделска техника

се извършва в областната дирекция по земеделие за физическите лица, или по адрес на съдебната или търговска регистрация за юридическите лица и ЕТ. Да стане в 30-дневен срок от придобиване на собствеността.

Когато при извършване на кръстосани проверки се установи застъпване на два или повече блока на земеделски стопанства, Разплащателната агенция (РА) винаги изпраща на кандидатите за подпомагане уведомителните писма.

Поканва ги да се явят до 20 работни дни, но не по-късно от 1 декември на годината на кандидатстване, за изясняване на застъпванията.

Ако някой от кандидатите за подпомагане не се яви в този срок, Разплащателната агенция ще отказва да му изплати субсидия за застъпените площи и ще му налага санкции.