Очакваните валежи в началото на периода ще осигурят нужната влага за нормалното развитие на културите

Драгомир Атанасов, Агрометеоролог в НИМХ

През следващия седемдневен период вегетационнте процеси при земеделските култури ще протичат при температури около климатичните норми. Очакваните валежи в началото на периода, предимно в Западна и Централна България и в част от източните райони, ще продължат да осигуряват необходимия почвен влагозапас за нормалното развитие на културите.

При слънчогледа ще протича наливане на семената, а в края на периода, в южните райони на страната, ще започне и узряване. При царевицата ще се наблюдават различни фенологични фази, в зависимост от ранозрелостта на хибридите - цъфтеж, изсвиляване и потъмняване на свилата, млечна зрялост и преход от млечна към восъчна зрялост.

През периода растителнозащитните дейности при зеленчуковите култури са насочени за предпазване от мана, срещу листни въшки и цикади, пренасящи различни вирусни заболявания (столбур по пипера, краставична мозайка по зеленчуковите култури от сем. Картофови).

В лозовите масиви ще се провеждат третирания за предпазване от оидиум.

Условия за извършване на агротехническите мероприятия (растителнозащитни пръскания, довършване жътвата на пшеницата) ще има през втората половина на периода, когато се прогнозира време без валежи. Отново са възможни градушки и влошаване качествата на зреещата плодова и зеленчукова продукци