В нея ще бъдат включени 3 национални и 84 регионални събития.

Започна изпълнението на проект „Знания за Натура 2000“ на Министерството на околната среда и водите. Чрез него следва да се повиши нивото на информираност на населението, а също и на капацитета и приноса на заинтересованите страни за европейската екологична мрежа Натура 2000. Предвидено е да бъде разработен и документ за целите на Натура 2000. Той ще послужи за актуализиране на Националната приоритетна рамка за действие (НПРД). По този начин ще се повиши ефективността на управление на мрежата. В края на миналата седмица в София на въвеждаща пресконференция бяха представени и дейностите по проекта.

Какво предстои да се направи за изпълнението на проекта?

Проектът стартира с провеждане на проучване на комуникационните потребности и нагласи на заинтересованите страни и широката аудитория за подхода за управление на Натура 2000, за ролята и участието им в процеса на разработване на планове и изпълнение на мерки в плановете за управление на Натура 2000. Въз основа на проучването е предвидено да се създаде единна комуникационна платформа. Тя ще подпомогне провеждането на три национални информационни кампании „Знания за Натура 2000“. Чрез тях следва да се повиши подкрепата и да се разширят знанията за управление на Натура 2000. В рамките на кампанията ще бъдат организирани 3 национални и 84 регионални събития. На тях ще бъдат представени възможностите и ползите, които предоставя европейската екологична мрежа.

Предвидено е да бъде разработена концепция за дигитална маркетинг кампания. Ще бъде създадена онлайн платформа, на която ще бъдат качвани всички материали, подготвени от изпълнителите. Чрез дигиталната платформа ще бъдат проведени три национални конкурса „Знания за Натура 2000“. Те ще се състоят веднъж в годината и на тях ще бъдат излъчени по 28 регионални и 3 национални победители. За целта ще се разработи интерактивен конкурсен инструмент. В рамките на проекта ще бъдат организирани и три научни форума по актуални специфични теми, свързани с мрежата Натура 2000.

Реализирането на дейностите по проекта следва да подпомогнат популяризирането на целите на европейската екологична мрежа и да се генерира широка обществена подкрепа за тяхното постигане.

Проект BG16M1OP002-3.006-0001-C03 “Знания за Натура 2000“ се изпълнява с финансовата подкрепа на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Бенефициент по него е Дирекция „Национална служба за защита на природата“ в МОСВ. Общата стойност на проекта е 4 300 000 лв. От тях 3 655 000 лв. са осигурени от Европейски фонд за регионално развитие и 645 000 лв. са национално съфинансиране. Срокът на изпълнение е до 14.05.2023 г.