Колкото по-ярък е цветът на зеленчуците и плодовете, толкова повече те се възползват. Такива продукти ще украсят всяка лятна маса, а в комбинация с месо и зеленина те също са много вкусни. Какви лилави храни трябва да ядете?

Цвекло

Цветът на цвеклото е от тъмно кафяв до пурпурен. В него се съдържат много различни витамини и полезни елементи, и най-важното, по време на топлинна обработка, те не се разграждат и не губят хранителните си свойства.

Патладжан

Патладжанът съдържа фибри, витамини С, В1, В2, В5, РР, калий, калций, фосфор, желязо, магнезий и натрий. Използването на този зеленчук намалява холестерола, премахва токсините от тялото, подобрява сърдечната функция, облекчава подуването на корема.

Лилав картоф

Този сорт картофи съдържа четири пъти повече антиоксиданти в сравнение с обикновените, много витамини, минерали, антоцианини, които придават този нюанс на картофите.

Виолетовите коренови култури забавят процеса на стареене, укрепват имунната система, подобряват зрението и еластичността на кръвоносните съдове.

Червено зеле

Този вид зеле узрява късно и затова има много повече хранителни вещества. В червеното зеле много антоцианини, тяхната редовна употреба нормализира процеса на образуване на кръв, работата на бъбреците и щитовидната жлеза.

Лилав карфиол

Това зеле е друг източник на антоцианини. Използването на цветни съцветия предотвратява заболявания на сърцето и кръвоносната система, осигурява снабдяване с витамин С, фибри, витамин А, фолиева киселина, калций, калий и селен.

Морков

Лилавите сортове моркови съдържат повече антоцианини и имат силни антиоксидантни свойства. Зеленчукът нормализира холестерола, понижава кръвното налягане, подобрява кръвообращението и има противовъзпалителен ефект.

Боровинка

Цветът на боровинките е наситено синьо-лилав. Това плодче принадлежи към категорията суперхрани, регулира сърдечно-съдовата система, подобрява мозъчната функция, забавя стареенето, помага на червата. Боровинките също така запазват полезните си свойства след замразяване.

Смокиня

Смокините съдържат витамини А, В1, В2, В6, С, много минерали и антиоксиданти. В сушените плодове количеството на хранителните вещества се увеличава 3 пъти на 100 грама продукт. Плодчето помага за храносмилането, премахва излишната течност от тялото, помага на сърцето и кръвоносните съдове.

Къпина

Къпината има наситен синьо-черен цвят. Това плодче се смята за много полезно, спомага за регенерацията на кръвните клетки, подобрява обмяната на веществата, укрепва кръвоносните съдове, премахва тежките метали от тялото.